May 6, 2011
2164 Görüntüleme

Özel Servislerin Tescilli Markaları Kullanmaları Haklı Kullanım

Yazan
banner

Servis hizmeti veren bir işletme kendi işletme adını hakim unsur şekilde yazmak koşuluyla işyerinde belirtilen markalı araçlara hizmet verildiğini göstermek bakımından marka sahibinin iznine gerek olmadan tescilli markayı tali unsur olarak kullanabilir(SMK m. 7/5 MarKHK m. 12).

Yargıtay aşağıdaki gibi kararlarının birçoğunda özel servislerin hizmet konusunu oluşturan Arçelik, Mercedes, Beko, BMW, Volswagen gibi markaları tali unsur olarak kullanabilecekleri belirtiliyor olmakla birlikte bir markanın ne zaman tali unsur ne zaman asil unsur olduğu yoruma bağlu bir konu olup mağaza, web sitesi, şirket arabaları ve diğer tüm tanıtım reklam evraklarında özenli bir uzman çalışmasının yapılması gerekmektedir.

Bu konuda birçok özel servise veya yetkili servisken anlaşması biterek özel servis hizmeti vermeye başlayan işletmelere başarılı bir şekilde hukuki destek sağladık.

Arçelik, BMW gibi bir çok geniş imkanlara sahip markaların avukatlarından alınan ihtarnamelerle veya telefonlarla başlayan hukuki süreçler rutin hizmetini sürdüren sürdürmek isteyen özel servislerde bir paniğe telaşa yol açsa da aslında doğru bir strateji belirlenerek hukuki bir sorumluluk doğmadan marka kullanımı mümkün.


SMK m. 7/5-c’ye göre; özellikle aksesuar, yedek parça veya eşdeğer parça ürünlerinde ya da malın hizmetin kullanım amacının belirlenmesinin gerekli olduğu hallerde, marka sahibi dürüstçe ve ticari hayatın olağan akışı içinde markanın kullanımını engelleyemez.

Kararlık gösteren Yargıtay 11. HD’nin emsal kararlarında kabul edildiği ( 2000/2039 Esas, 2000/3243 Karar, 20.04.2000 Tarih – 2001/11086 Esas, 2002/3591 Karar, 16.04.2002 Tarih ) üzere  servis hizmeti veren bir işletmenin kendi işletme adını hakim unsur şekilde yazmak koşuluyla işyerinde belirtilen markalı araçlara hizmet verildiğini göstermek bakımından marka sahibinin iznine gerek olmadan SMK m. 7/5-c’de tarif edildiği koşullarda tescilli markayı tali unsur olarak kullanabililir.

Ancak  fotoğraf ve tanıtma vasıtalarının incelenmesinden tescilli markanın tali unsur olarak değil, de hakim unsur teşkil edecek şekilde davacı marka ve logosunu kullandığı anlaşılırsa bu durumda marka ihlalinin varlığı kabul edilmektedir.


Markaların Özel Yedek Parça Satıcıları veya Tamircileri Tarafından Web Sitesi Olarak Kullanılması

https://openaccess.maltepe.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12415/548/%C3%96zlem%20Yaman%20LLM.pdf?sequence=1&isAllowed=y#:~:text=D%C3%BCr%C3%BCstl%C3%BCk%20ilkesi%2C%20bir%20kimseden%20haklar%C4%B1n,ola%C4%9Fan%20ak%C4%B1%C5%9F%C4%B1%20i%C3%A7inde%20kullan%C4%B1lmas%C4%B1%E2%80%9D%20d%C4%B1r.


marka haksız rekabet marka haksız rekabet Marka Hukuku Marka Hukuku  marka ihlai marka ihlai  marka tecavüzü marka tecavüzü  özel servis haksız rekabet özel servis haksız rekabet  özel servis marka tecavüzü özel servis marka tecavüzü  ticaret unvanı haksız rekabet ticaret unvanı haksız rekabet marka özel servis marka özel servis  patent özel servis patent özel servis  özel servis marka özel servis marka  özel servis patent özel servis patent özel servis patent avukat özel servis patent avukat  özel servis patent ankara avukat özel servis patent ankara avukat ankara marka avukat ankara marka avukat  yedek parça dava yedek parça dava yedek parça patent yedek parça patent  yedek parça marka yedek parça marka yedek parça haklı kullanım yedek parça haklı kullanım  özel servis haklı kullanım özel servis haklı kullanım marka haklı kullanım yedek parça marka haklı kullanım yedek parça marka tecavüzü özel servis marka tecavüzü özel servis  marka ihlali özel servis marka ihlali özel servis marka ankara dava marka ankara avukat patent ankara dava patent ankara avukat


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz