Haz 15, 2011
1738 Görüntüleme

Kamu Düzenine, Ahlaka ve Adaba Aykırı Markalar

Yazan
banner

Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname m. 7/2-K maddesi uyarınca kamu düzenine ve kamu ahlakına aykırı olan markalar tescil edilemez. Bu maddeye göre kamu düzeni ve kamu ahlakına göre aykırılığın söz konusu olup olmadığı markanın kullanılış amacına göre tespit edilecektir.

Nitekim Kama Sutra kararında; Kamasutra ibaresinin prezervatiflerde kullanılmak üzere tescil talebi TPE tarafından genel ahlaka aykırı bulunarak reddedilmiş ancak Enstitü’nün bu kararına karşı açılan davada mahkeme; bu kelimenin ansiklobedik sözlüklerdeki anlamıyla Uzakdoğu ülkelerince seks tekniği manasına geldiği, IV ve VII. yüzyıl arasında yazılmış ve cinsel ilişki kurallarını inceleyen bir eserin adı olduğu, prezarvatif ürününün de cinsellikle doğrudan ilgili olması nedeniyle genel ahlakı zedelediği gerekçesiyle Kamasutra markasının tescilinin reddine dair kurum kararını iptal etmiş ve Yargıtay da bunu onamıştır.

Ülkemiz uygulamasında ahlaka ve kamu düzenine aykırı markalarla ilgili çok fazla olmamakla birlikte Avrupa uygulamasından örnek vermek gerekirse:

Jesus

Jesus markasının tescili halinde bu ibare ile temsil edilen dinsel değerin önemli ölçüde gölgeleneceği gerekçesiyle marka olarak tescili talebi reddedilmiştir.

White Dove You Do Not Need Wings to Fly

White Dove You Do Not Need Wings to Fly markası ise; White Dove’ın bir uyuşturucunun takma adı olması itibarıyla bu ibarenin uyuşturucu kullanımını över, özendirir bir manaya gelmesi nedeniyle tescili reddetmiştir.

Fook

Fook markası da bu kelimenin İngilizce bir küfür olan FUC.K şeklinde telaffuz ediliyor olması ve bu kelimeye görsel olarak da benzemesi nedeniyle reddedilmiştir.


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz