AÄŸu 10, 2011
1185 Görüntüleme

Yargıtay’ın OXO Kararı Ãœzerine Düşünceler

Yazan
banner

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi E.2001/6204 K.2001/7162 sayılı OXO kararıyla bir markanın birden çok ülkede tescil edilmiş olmasını karine olarak kabul etmiş ve aksini iddia edenin bunu ispatlaması gerektiği yönünde hüküm kurmuştur.

Tanınmışlığın kriterleri kanun ve anlaşmalarda belirtilmemiş olmakla birlikte bu konuda WIPO’nun belirlediği kriterler(BKZ. Tanınmış Markalar hakkındaki makalemiz) emsal kararlarla geliştirilmiştir.

Bunlardan en önemlisinin markanın yurt dışı tecilleri olduğu kabul edilmektedir. Yargıtay diğer birçok kararında haklı olarak belirttiği gibi markanın yurtdışında tescilli olması ticaretini geniş kitlelere ulaştırmakta olduğunu gösterir. Ancak Prof. Dr. Yasaman’ın da haklı olarak belirttiği gibi(Marka Hukuku İle İlgili Makaleler, Hukuki Mütalaalar, Bilirkişi Raporları C.I. s.38 son par. ) sadece yurtdışı tescili temel alınarak markanın tanınmış kabul edilmesi yanıltıcı olabilir. Zira her ne kadar markanın yurtdışında tescili uluslararası ticaret etme niyetini gösterse de bu tescil sadece şekilsel kalmış da olabilir. Kanaatimce yurtdışı tescili yanında yurtdışına ticareti gösteren gümrük beyannamesi, konşimento gibi belgelerle yurtdışı tescilinin şekilsel kalmadığının gösterilmesi veya yurtdışı tescili dışında tanınmışlığı gösteren başka unsurların da bulunması bir markanın tanınmış olup olmadığının belirlenmesinde hakkaniyete uygun sonuçlara varmak açısından canalıcı öneme haizdir.


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz