Nis 16, 2012
2224 Görüntüleme

İlaç Markalarında İltibas Yargıtay 11. HD Kararı 13331

Yazan
banner

Markalar arasındaki karıştırılma ihtimali değerlendirmesi yapılırken ilgili bütün unsurların dikkate alınacağı artık yerleşik bir kural haline gelmiştir. Bu bağlamda Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Papatya kararında Tekinalp’in görüşüne atıfla bu unsurlardan en önemlilerinin markaların benzerliği ve iştigal konusu mal ve hizmetlerin benzerliği olduğunu kabul etmiştir.

İlaç markaları söz konusu olduğunda ilaçların hangi hastalıkları iyileştireceği, reçeteli mi yoksa reçetesiz mi satılacağı, bir etken maddeden mi türetilmiş yoksa orijinal bir ibare mi olduğu gibi hususlar karışıklık yaratacak derecede benzerlik değerlendirmesinde dikkate alınacak hususlardır.

Yargıtay 11. HD PLIAZON markasının tescili amacıyla TPMK’ya yapılan başvurunun PIOZON markası gerekçe gösterilerek reddedilmesi neticesinde açılan kurum kararı iptali davasında davanın reddi yönünde verilen ilk derece mahkemesinin kararını; başvurusu yapılan 05. sınıf insan ve hayvan sağlığı için ilaçlar ve kimyasal ürünlerden oluşmaktadır. Bu durumda taraf markaları arasında iltibas ihtimali değerlendirilirken ilaçları doktor ve eczacılar gözetiminde kullanılacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Nitekim davacı markasının onkoloji ilacı için kullanılacak olması reçetesiz ve eczacı denetimi olmaksızın satılması olasılığını da ortadan kaldırmaktadır. Değinilen bu husus yargılama sırasında alınan iki ayrı bilirkişi heyeti tarafından incelenmiş, doktor ve eczacılar yönünden taraf markaları arasında iltibas ihtimali bulunmadığı kapsamlı ve denetime açık rapor ile belirlenmiştir. Bu durumda mahkemece taraf markaları arasında iltibas ihtimalinin bulunmadığı kabul edilerek sonuca gidilmesi gerekirken red kararı verilmesi doğru görülmediği” gerekçesiyle bozmuştur(Yargıtay 11. HF E. 2009/13331 K. 2011/5967).

Doktor ve Eczacıların Dikkat Seviyesi; İlaç Markaları 2115

İlaç Markaları; Tüketicinin Yüksek Dikkati, Reçeteli-Reçetesiz İlaç Ayrımı

İlaç Markaları; Zayıf Marka ve İltibas; Arnica Kararı

INFANTUM: İlaç Markaları Arasında Karışıklık; etken madde ve hastalık ismi

Reçeteli İlaçlarda İlaçların Reçeteli Yazılır ve Dikkati Yüksek Müşteriye Hitap Eder

İlaç Markaları, Doktor ve Eczacının Tüketici Olması

İlaç Markaları Açısından Karışıklık İhtimali

.


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz