Mar 15, 2013
2088 Görüntüleme

Alan Adı Tahkimi Prosedürü, Süresi ve Yaklaşık Maliyetler

Yazan
banner

Alan adı tahkimi ne geçmeden önce alan adı tahsisi ile ilgili kısa bilgi vermek Alan adı tahkimi ni daha iyi değerlendirmemizi sağlayacaktır. 24 Ekim 1999 tarihli “İnternet Alan İsimlerine İlişkin Uyuşmazlıkların Çözümünde Uygulanacak Yeknesak Kurallar” (UDRP) ile birlikte internet alan isimlerinin merkezi anlamda tahsisine yetkili kuruluş olan “İnternet Alan Adı Tahsis Merkezi” (ICANN) alan adı uyuşmazlıklarında tahkim benzeri bir uyuşmazlık çözüm mekanizması oluşturmuştur. Bu yöntem özellikle “com, net, org, biz, info, pro” uzantılı alan adları konusunda ortaya çıkan sorunların çözümünde yoğun bir şekilde kullanılmış/kullanılmaktadır.

Alan Adı Tahkiminde İleri Sürülebilecek Hususlar

UDRP m. 4(a)’ya göre internet tahkiminde ileri sürülebilecek hususlar şunlardır:

  1. Alan adının bir marka ile aynı veya karışıklık yaratacak derecede benzerliği,
  2. Bu alan adının kullanılması konusunda geçerli bir hakkın ya da menfaatin bulunmaması,
  3. İnternet alan adının kötü niyetli bir şekilde haksız kazanç elde etmek amacıyla tescil ettirilmiş olması,

Alan Adı Tahkiminde Tescil Ettirenin Kötü Niyeti

Alan adı üzerine tescil ettirenin ne zaman kötü niyetli kabul edilebileceğini ise UDRP m. 4(a) belirlemektedir. Buna göre:

  1. Alan adının bir marka veya firma sahibine ya da onun rakibine satılması suretiyle bundan haksız bir kazanç temin edilebilmesi amacıyla kendi üzerine tescil ettirilmiş olması,
  2. Tescilin asıl amacının bu alan adı ile asıl ilgili olan marka veya firma sahibinin bu alan adını kendi üzerine tescil ettirmesini engellemek olması,
  3.  Tescilin asıl amacının internet kullanıcılarını yalıtmak suretiyle kendi web sayfalarına yönelmelerini sağlamak ve böylece kendi tanıttığı ürünleri daha kolay pazarlama olanağı elde etmek olması halinde alan adının kötü niyetle alındığı sonucuna varılır.

Alan Adı Tahkim Süresi ve Yaklaşık Maliyetler

UDRP usulüne göre görülen tahkim iki ay gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Tek kişilik hakemli prosedür 1500 USD, üç kişilik hakemli prosedür 3000 USD masrafa neden olmaktadır.

Alan Adı Tahkimi Prosedürü

Yargılama usulü dilekçenin uyuşmazlık çözüm kuruluşuna verilmesiyle başlar. Kuruluş eğer dilekçede bir eksik görürse 5 gün içinde tamamlanmasını talep eder aksi halde dava açılmamış kabul edilir. Dilekçenin karşı tarafa tebliğinden itibaren 20 gün içinde davacı cevaplarını ve delillerini sunmak zorundadır. Cevap verilmesinden itibaren 5 gün içinde, eğer taraf dilekçelerinde hakem sayısı üç olarak belirtilmemişse bir kişi hakem olarak atanır. Hakem atanmasından itibaren 14 gün içinde karar verilir.

ICANN tarafından getirilen kurallar devlet mahkemesinin yetkisini ortadan kaldırmamaktadır. Hem davayı açan hem de alan adının üzerine tescil edilmiş olduğu taraf yargılamanın devamı sırasında ya da kararın verilmesinden sonra devlet mahkemesinde dava açabilir.

Kurulun karara varmasından sonra bile kararın icrası devlet mahkemesinde dava açılması suretiyle engellenebilir. Alan adı sahibi kurul tarafından uyuşmazlık hakkında karar verildiğinin kendisine bildirilmesinden itibaren on gün içinde alan adı tahsisi ile yetkili olan kuruluşa başvurarak dava açtığını kanıtlarsa kararın icrası davanın geri alındığının, reddedildiğinin ya da iki taraf arasındaki uyuşmazlığın bir şekilde giderildiğinin ispatlanmasına kadar durur.

Markanın Alan Adı, Cezai Şikayet ULUSOY Kararı 4403

BRAUNTURKIYE.COM Alan Adı Tahkimi Kararı

Markanın Anahtar Kod, Alan Adı Olarak İnternette Kullanımı

turkishairlinesholidays.com, Alan Adının 12 Yıl Önce Tescil Edilmesi, Kötü Niyet

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/789284

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/219359


alan adı tahkimi alan adı avukatı alan adı davası alan adı şikayet alan adı marka alan adı tazminat alan adının engellenmesi web sitesine erişim engeli erişim engeli konulması web sitesi patent ihlal internet patent ihlal patent internet şikayet patent internet dava


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz