Haz 6, 2014
1231 Görüntüleme

Alan Adı Tahkiminin Özellikleri

Yazan
banner

Tahkim tarafların aralarındaki mevcut veya muhtemel bir uyuşmazlığın hakemlerce çözümlenmesi için yaptıkları bir anlaşma olup kararları kesin hüküm oluşturan ve tıpkı mahkeme kararları gibi icra edilebilen özel bir yargı faaliyetidir.

Ancak internet tahkiminin klasik tahkimden bazı farklılıkları vardır.

Öncelikle klasik tahkimde, tahkimi uyuşmazlığın çözümü için bir yöntem olarak tercih etmek tarafların isteğine bağlıyken ICANN tahkiminde alan adı tescili yapılırken ICANN tahkim yolu tercih edilmektedir.

İkinci olarak ICANN tahkimi klasik tahkime göre çok daha hızlı ve ucuzdur. 40-45 gün gibi bir sürede sonuçlandırılan prosedür için ortalama 1500 USD gibi bir ücret ödenmektedir.

Üçüncü olarak,  ICANN tahkiminden farklı olarak klasik tahkimde hakem kararlarının mahkemeler nezdinde  denetlenmesi istisnayken ICANN tahkiminde gerek tahkim esnasında gerekse sonrasında tarafların milli mahkemelere müracaat etmelerine imkan yoktur.

Son olarak, tahkim heyetinin karar vermesiyle alan adını tahsis ve tescil edildiği yetkili kuruluşa yapılan bildirimin ardından yetkili kuruluş kararın icrasını hemen yerine getirecektir.


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz