Åžub 2, 2017
3348 Görüntüleme

İşçinin Rekabet Yasağı Görevli Mahkeme

Yazan
banner

YARGITAY

9. HUKUK DAÄ°RESÄ°

E. 2012/9107

K. 2013/28992

T. 12.11.2013

• REKABET YASAÄžINA DAYALI CEZAÄ° ÅžART TALEBÄ° ( Rekabet Yasağının Ä°ÅŸ SözleÅŸmesinin Bitimindeki Bir Tarihten Sonra Ä°hlal EdildiÄŸi – Mutlak Ticari Dava OlduÄŸu/Ticaret Mahkemelerinde GörüleceÄŸi )

• CEZAÄ° ÅžART TALEBÄ° ( Rekabet Yasağının Ä°hlali Nedeniyle/Rekabet Yasağının Ä°ÅŸ SözleÅŸmesinin Bitimindeki Bir Tarihten Sonra Ä°hlal EdildiÄŸi – Davanın Ä°ÅŸ Mahkemesinde GörülemeyeceÄŸi )

• REKABET YASAÄžININ Ä°HLALÄ° ( Cezai Åžart Talebi/Rekabet Yasağının Ä°ÅŸ SözleÅŸmesinin Bitimindeki Bir Tarihten Sonra Ä°hlal EdildiÄŸi – Mutlak Ticari Dava OlduÄŸu/Ticaret Mahkemelerinde GörüleceÄŸi )

• TÄ°CARÄ° DAVA ( Rekabet Yasağının Ä°hlali Nedeniyle Cezai Åžart Talebi/Rekabet Yasağının Ä°ÅŸ SözleÅŸmesinin Bitimindeki Bir Tarihten Sonra Ä°hlal EdildiÄŸi – Mutlak Ticari Dava OlduÄŸu/Ticaret Mahkemelerinde Görülmesi GerektiÄŸi )

• GÖREVLÄ° MAHKEME ( Rekabet Yasağının Ä°hlali Nedeniyle Cezai Åžart Talebi/Rekabet Yasağının Ä°ÅŸ SözleÅŸmesinin Bitimindeki Bir Tarihten Sonra Ä°hlal EdildiÄŸi – Mutlak Ticari Dava OlduÄŸu/Ticaret Mahkemelerinde Görülmesi GerektiÄŸi )

6762/m.4

818/m.348, 349

ÖZET : Davacı, rekabet yasağına dayalı cezai şart alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Davacı taraf, davalının sözleşmenin sona ermesinden sonra gerçekleşen eylemi sebebiyle cezai şart istemekte olup, rekabet yasağının iş sözleşmesinin bitiminden sonraki bir tarihte ihlal edilmesi iş mahkemelerini görevli olmaktan çıkarmaktadır. Ayrıca rekabet yasağının belirlenmesinde ticari sırrın ne olduğu uzman mahkemelerce değerlendirilmesi gereken ve piyasa şartlarıyla sıkı sıkıya bağlı bulunan ticari bir konudur. Ticaret mahkemelerinin görevli olduğu gözetilmelidir.
DAVA : Davacı, rekabet yasağına dayalı cezai şart alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteÄŸin reddine karar vermiÅŸtir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Ş.Çil tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı işveren, şirketin endüstri ve otomobil boya sektöründe faaliyet gösterdiğini, davalının 14/11/2007– 02/08/2010 tarihleri arasında renk teknisyeni olarak 1.210,00-TL brüt ücret ile çalıştığını, davalının 02/08/2010 tarihinde kendi irade ve beyanıyla ihbar öneline uymadan ve geçerli bir sebep bulunmaksızın işten ayrıldığını ve ayrılır ayrılmaz aynı sektörde rakip firmada işe başladığını, teknisyenlerin yapmış oldukları görevleri nedeni ile teknik ve mesleki bilgi, donanım ve sırlara sahip olduğunu, ayrıca işverenin müşterilerini de tanıdığını, davalının iş sözleşmesinde yer alan rekabet yasağına uymayarak iş akdini fesih edip aynı sektörde faaliyet gösteren başka bir şirkete geçmekle davacı işverenin ticari bilgi ve sırlarını rakip firmada kullanmak sureti ile mağduriyetine neden olduğunu ileri sürerek rekabet yasağı sözleşmesine dayanan cezai şart talebinde bulunmuştur.
Davalı işçi, rekabet yasağı sözleşmesinin yasal koşullarının oluşmadığını, maaşlarının eksik ödenmesi, fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi ve zorunlu ücretsiz izin kullandırıldığı için iş akdini haklı olarak fesih etme gereği duyduğunu savunmuştur.
Mahkemece, sözleşmeye konan cezai şartın B.K.’nun 349. maddesine göre süre, yer ve işin türü bakımından sınırlandırılması itibari ile koşulların oluştuğu, somut olayda konulan cezai şartın sadece işçi aleyhine konulmuş olduğu, bu şekilde konulan cezai şartın Yargıtay’ın cezai şartın geçerliliği konusundaki ilke kararları gereğince geçerli olamayacağı gerekçesiyle açılan davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı yasal süresi içinde davacı vekili temyiz etmiştir.
Somut olayda davacı taraf, davalının sözleşmenin sona ermesinden sonra gerçekleşen eylemi sebebiyle cezai şart istemekte olup, rekabet yasağının iş sözleşmesinin bitiminden sonraki bir tarihte ihlal edilmesi iş mahkemelerini görevli olmaktan çıkarmaktadır.
Ayrıca rekabet yasağının belirlenmesinde ticari sırrın ne olduÄŸu uzman mahkemelerce deÄŸerlendirilmesi gereken ve piyasa ÅŸartlarıyla sıkı sıkıya baÄŸlı bulunan ticari bir konudur. Kaldı ki, davanın açıldığı tarih itibariyle yürürlükte bulunan mülga 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 4. maddesiyle kanun koyucu çok açık bir ÅŸekilde 818 sayılı Kanun’un 348. maddesinden kaynaklanan davaların mutlak ticari davalardan olduÄŸunu öngörmüştür. Mutlak ticari davalar herhangi bir unsurun, baÄŸlama noktasının veya sebebin davanın ticari niteliÄŸini deÄŸiÅŸtirmediÄŸi, mahkemenin kanaatinin rol oynamadığı davalardandır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 29.02.2012 Tarih 2011/11-781 Esas- 2012/109 Karar sayılı ilamında da hizmet sözleÅŸmesinin sona ermesinden sonra gerçekleÅŸen rekabet yasağına aykırılığı düzenleyen 818 sayılı Kanun’un 348. maddesi kapsamında deÄŸerlendirilmesi gereken uyuÅŸmazlıklara iliÅŸkin davaların 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 4/1-3. maddesi gereÄŸince mutlak ticari dava niteliÄŸi taşıdığı ve mutlak ticari davaların görülme yerinin ise, açık biçimde ticaret mahkemeleri olduÄŸu belirtilmiÅŸtir.
Bu itibarla; görev konusu kamu düzeni ile ilgili olup yargılamanın her safhasında re’sen nazara alınması gerektiÄŸinden Mahkemece bu husus üzerinde durulmadan iÅŸin esasına girilerek yazılı ÅŸekilde hüküm kurulması hatalı olup, bozmayı gerektirmiÅŸtir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 12.11.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz