May 12, 2017
2872 Görüntüleme

FSEK m. 68 Telif Hakkı Tazminatı Rayiç Bedelin Üç Katı

Yazan
banner

Yargıray 11. HD FSEK m. 68 doğrultusunda rayiç bedelin üç katı fazlasının talep edilmesine rağmen hakimin daha az bir miktara karar vermesini halinde, hakimin takdir yetkisi olmadığından bahisle bozma kararı vermektedir. Bozmalar oy çokluğuyla yapılmakta, azınlıkta kalanlar muhalefet şerhi yazmaktadırlar.

İlgili maddede, hak sahipleri sözleşme yapılmış olması halinde isteyebileceği bedelin veya bu kanun hükümleri uyarınca tespit edilecek rayiç bedelin en çok üç kat fazlasını isteyebilir, denilmektedir. Maddenin lafzından da anlaşılacağı üzere, “en çok” ifadesi ile davasının talep edebileceği tazminat miktarının tavanı öngörülmüştür.

Bu ifade, rayiç bedelin üç katının talep edilmesi halinde hakimin takdir yetkisini kısıtlayacak şekilde kullanılmamıştır. Davacıya tanınan üç kata kadar tazminat talep etme ve buna hak kazanma imkanı somut olayın özellikleri, oluş şartları, taraflar arasındaki ilişki, kusur oranı gibi  birçok kritere bağlıdır.

Doktrinde de 3 kat tazminat talebi karşısında mahkemenin takdir yetkisinin varlığı oybirliğiyle kabul edilmektedir(Yavuz/Merdivan/Alıca, Fikir ve Sanat Eserleri Yorumu S.2033-2034).

Anayasa Mahkemesi de tazminat miktarının belirlenmesinde takdir hakkının mahkemeye ait olduğunu çok açık biçimde belirtmiştir. Kanunla mahkemelere verilen takdir hakkının geri alınmasını ise adil yargılama hakkının ve mahkemelerin bağımsızlığının ihlali olduğunu belirtmiştir(28.02.2013, 2012/133-2013/33).


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz