May 16, 2017
1390 Görüntüleme

İnternetteki Kişilik Hakları İhlalleri ve İzlenecek Yolllar

Yazan
banner
  • İnternet ortamındaki bir içerik nedeniyle yaşanan hak ihlalinin ortadan kaldırılması için aşağıdaki iki yolu izleyebilirsiniz.

    – İçeriğin Yayından Çıkarılması:

    5651 sayılı Yasanın 6/A maddesi uyarınca Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB), sadece aynı Kanunun 8. maddesi dışında verilecek erişimin engellenmesi kararlarının uygulanması konusunda koordinasyon görevine sahiptir. Bu nedenle içeriğin yayından çıkarılması için içerik/yer sağlayıcıya başvurulması gerekmektedir.

    – İçeriğe Erişimin Engellenmesi:

    İnternet ortamındaki bir içerik nedeniyle kişilik hakkının ihlal edildiğini iddia eden gerçek veya tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, içerik sağlayıcısına, içerik sağlayıcısına ulaşamamaları halinde ise yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi, doğrudan Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebilir.

    Kişilik hakkı ihlal edilen kişinin talebi, içerik ve/veya yer sağlayıcısı tarafından en geç yirmi dört saat içinde cevaplandırılmaktadır. Bu nedenle, içerik ve yer sağlayıcılarına yapılan başvuruların sonuçsuz kalması halinde kişilik haklarınızın ihlal edildiği gerekçesiyle en yakın Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak, 5651 sayılı Kanun uyarınca, dilekçenizde belirteceğiniz URL/Alan Adı/IP adresine/adreslerine erişimin engellenmesini talep etmeniz gerekmektedir.

    Sulh Ceza Hakimliği, 5651 sayılı yasanın 9. maddesi kapsamında yapılan başvuruyu en geç yirmi dört saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlar. Hakimlik, kişílik hakkı ihlalini tespit etmesi halinde, ihlale konu içeriğin URL/Alan Adı/IP adresine erişimin engellenmesi kararı verir.

    “http” ile başlayan URL adreslerine ilişkin olarak, internette yayınlanan içeriklere erişimin engellenmesi mümkündür. Fakat çoğunlukla hesap oluşturularak kullanılan “facebook.com”, “youtube.com”, “twitter.com” gibi internet adreslerinin “https” protokolünü kullanmalarından dolayı bu sitelere ait URL adreslerine erişimin engellenmesi teknik olarak mümkün bulunmamaktadır. Bu doğrultuda gelen kararlar, ESB tarafından erişim sağlayıcılara gönderilmekte olup erişim engellemenin teknik olarak mümkün olmadığına ilişkin hakimliklere bilgi verilmektedir.

    TWİTTER:
    “twitter.com” internet sitesinde kullanıcıların şikayetlerini bildirmelerini sağlamak üzere https://support.twitter.com/ linki kullanılmakta olup, bu linkte yer verilen menüden ilgi yazıya konu şikayete ilişkin adımlar takip edilerek, söz konusu ticari şirketler nezdinde şikayetin çözümü sağlanabilmektedir. Açık kaynaklar üzerinden yapılan araştırmada “twitter.com” internet sitesini işleten ticari şirketin elektronik posta adresinin twi18nlp@twitter.com, domains@twitter.com şeklinde olduğu tespit edilmiştir. Buraya yapılacak başvuru neticesinde ilgili içerikler yetkililer tarafından değerlendirilmektedir.

    FACEBOOK:
    “facebook.com” internet sitesinde kullanıcıların şikayetlerini bildirmelerini sağlamak üzere https://www.facebook.com/help linki kullanılmakta olup, bu linkte yer verilen menüden ilgi yazıya konu şikayete ilişkin adımlar takip edilerek, söz konusu ticari şirketler nezdinde şikayetin çözümü sağlanabilmektedir. Açık kaynaklar üzerinden yapılan araştırmada “facebook.com” internet sitesini işleten ticari şirketin elektronik posta adresinin domain@fb.com şeklinde olduğu tespit edilmiştir.

    YOUTUBE:
    “youtube.com” internet sitesinde kullanıcıların şikayetlerini bildirmelerini sağlamak üzere https://support.google.com/youtube linki kullanılmakta olup, bu linkte yer verilen menüden ilgi yazıya konu şikayete ilişkin adımlar takip edilerek, söz konusu ticari şirketler nezdinde şikayetin çözümü sağlanabilmektedir. Açık kaynaklar üzerinden yapılan araştırmada “youtube.com” internet sitesini işleten ticari şirketin elektronik posta adresinin support@youtube.com şeklinde olduğu tespit edilmiştir.

    İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliği ihlal edilen kişiler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını talep edebilmektedirler. Bu talep üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun tedbiren vereceği erişimin engellenmesi kararı gereği için ESB’ye gönderilmektedir. Talep edenin tedbir kararını 24 saat içerisinde hakim onayına sunması gerekir. Aksi halde tedbiren verilmiş karar kendiliğinden kalkar ve erişime engellenmiş adres/adresler tekrar erişime açılır.

     


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz