Eyl 18, 2017
6129 Görüntüleme

Marka Hükümsüzlüğü Davalarında Görev ve Yetki

Yazan
banner

Marka hükümsüzlüğü davalarında görevli mahkemeler Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemeleri’dir. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemeleri İstanbul, Ankara ve İzmir’de görev yapmaktadır. Bu mahkemelerin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir. İki asliye hukuk mahkemesinin bulunduğu yerlerde birinci asliye hukuk, ikiden fazla asliye hukuk mahkemesinin olduğu yerlerde üçüncü asliye huuk mahkemesi görevli olacaktır. Örneğin Ankara’da Yenimahalle’de bulunan mahkemelerde açılması gereken marka hükümsüzlüğü davası hatayla Sincan’da açılırsa bu durumda Sincan’daki mahkeme görevsizlik kararı vererek dosyayı merkeze yollar. Ya da Çanakkale merkezde ihtisas mahkemesi olarak görev yapan 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılması gereken dava, Biga’daki 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılırsa Biga’daki mahkeme görevsizlik kararı vererek dosyayı Çanakkaleye göndermek zorundadır.

Hükümsüzlük davalarında yetkili mahkeme ise davalının ikametgahı mahkemesidir. Ancak yukarıda da ifade ettiğimiz üzere kişinin ikametgahı örneğin Ankara Sincan’da olsa bile yetki Sincan Adliye’sinde değil merkezdeki Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi’ndedir. Aynı şekilde Bursa’nın İnegöl İlçesinde ikametgahı bulunan marka sahibine karşı açılacak davada İnegöl’deki 1. Asliye Hukuk Mahkemesi değil Bursa merkezdeki 3. Asliye Hukuk Mahkemesi yetkilidir.

Bunlara dikkat etmeden açılan davalar dosyalarda çok önemli vakit kayıplarına neden olmaktadır. Zira bir kez yetkisizlik ve görevsizlik kararı verilince haksız olduğu bile bile hükümsüzlüğü geciktirmek için istinafa temyize gitmekte ve dosyadan netice alınması çok gecikmektedir.


ÇANAKKALE 2. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2018/128 Esas
KARAR NO : 2018/90 Karar
DAVA : Marka (Marka Hükümsüzlüğünden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 13/04/2018
KARAR TARİHİ : 16/04/2018
KARARIN YAZILIŞ TARİHİ : 16/04/2018
Mahkememizde görülmekte bulunan Marka (Marka Hükümsüzlüğünden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:

Dava marka tescilinin markalar sicilinden terkini ve hükümsüzlüğü talebinden ibarettir.
Davaya bakmakta görevli mahkemenin ihtisas mahkemeleri olduğu, bu mahkemelerin tek hakimli olarak görev yapacağı hükme bağlanmıştır. Ayrıca, bu mahkemelerden hangilerinin ihtisas mahkemeleri olarak görevlendirileceğini ve bu mahkemelerin yargı çevresini Adalet Bakanlığı’nın teklifi üzerine Hakimler Savcılar Kurulu’nun belirleyeceği öngörülmüştür.
Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun, 16.09.2004 tarih ve 396 sayılı Kararı ve daha sonra alınan ve halen yürürlükte olan 24.03.2005 tarih ve 188 sayılı Kararı ile anılan Kanun Hükmünde Kararnamelere ilişkin davalar bakımından, Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi kurulmayan yerlerde, Asliye Ticaret Mahkemesi kurulmuş olup olmamasına bakılmaksızın, bir ya da iki Asliye Hukuk Mahkemesi olan yerlerde bir numaralı Asliye Hukuk Mahkemesi, ikiden fazla Asliye Hukuk Mahkemesi olan yerlerde 3 numaralı Asliye Hukuk Mahkemesi görevlendirilmiş olup, bu mahkemelerin yargı çevresinin adli yargı adalet komisyonlarının merkez ve mülhakatları olan ilçeleri kapsadığı da belirtilmiştir.
Mahkemelerin görevi kanunla düzenlenmiş olup, görev kuralları, kamu düzenine ilişkindir ve temyiz dahil, yargılamanın her aşamasında resen dikkate alınır. İhtisas Mahkemeleri ile diğer hukuk mahkemeleri arasındaki ilişki, görev ilişkisidir.
Tüm dosya kapsamına ve davadan önce yürürlüğe giren göreve ilişkin açıklanan düzenlemeler gereğince,Çanakkale’de kurulu bulunan Asliye Hukuk Mahkemesinin sayısına göre, görevli mahkemenin Çanakkale 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin olduğu ve bu sebeple görevsizlik kararı verilmesi gerektiği kanaatine varılarak aşağıdaki şekilde dosya üzerinden tensiben hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda yazılı gerekçeye göre;
1-Mahkememizin GÖREVSİZLİĞİNE,


BİGA 1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
(FİKRİ VE SINAI HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ SIFATIYLA)
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2013/155 Esas
KARAR NO : 2015/707

DAVA : Marka (Marka Hükümsüzlüğünden Kaynaklanan)
YARGILAMA TÜRÜ : Yazılı Yargılama Usulü
DAVA TARİHİ : 15/03/2013
KARAR TARİHİ : 14/10/2015
GEREKÇELİ KARAR YAZIM TARİHİ : 12/11/2015i

Davada 551 sayılı KHK’nin hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.Davadan önce, 551 sayılı KHK’nın, 22.06.2004 tarih ve 5194 sayılı Yasa ile değiştirilen 146. maddesi hükmüne göre, bu Kanun Hükmünde Kararname’de öngörülen davalarda görevli mahkemenin ihtisas mahkemeleri olduğu, bu mahkemelerin tek hakimli olarak görev yapacağı hükme bağlanmıştır. Ayrıca, bu mahkemelerden hangilerinin ihtisas mahkemeleri olarak görevlendirileceğini ve bu mahkemelerin yargı çevresini Adalet Bakanlığı’nın teklifi üzerine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun belirleyeceği öngörülmüştür.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun, 16.09.2004 tarih ve 396 sayılı Kararı ve daha sonra alınan ve halen yürürlükte olan 24.03.2005 tarih ve 188 sayılı Kararı ile anılan Kanun Hükmünde Kararnamelere ilişkin davalar bakımından, Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi kurulmayan yerlerde, Asliye Ticaret Mahkemesi kurulmuş olup olmamasına bakılmaksızın, bir ya da iki Asliye Hukuk Mahkemesi olan yerlerde bir numaralı Asliye Hukuk Mahkemesi, ikiden fazla Asliye Hukuk Mahkemesi olan yerlerde 3 numaralı Asliye Hukuk Mahkemesi görevlendirilmiş olup, bu mahkemelerin yargı çevresinin adli yargı adalet komisyonlarının merkez ve mülhakatları olan ilçeleri kapsadığı da belirtilmiştir.
Mahkemelerin görevi kanunla düzenlenmiş olup, görev kuralları, kamu düzenine ilişkindir ve temyiz dahil, yargılamanın her aşamasında resen dikkate alınır. İhtisas Mahkemeleri ile diğer hukuk mahkemeleri arasındaki ilişki, görev ilişkisidir.
Mahkememizce yapılan açık yargılama sonucunda, taraf beyanları, getirtilen bilgi ve belgeler, aldırılan bilirkişi raporları ile tüm dosya kapsamı hep birlikte değerlendirildiğinde, davadan önce yürürlüğe giren göreve ilişkin açıklanan düzenlemeler gereğince, somut olayda, Biga’nın bağlı olduğu Adli Yargı Adalet Komisyonunun merkezi olan Çanakkale’de kurulu bulunan Asliye Hukuk Mahkemesinin sayısına göre, görevli mahkemenin belirlenmesi gerektiğinden, bu durumda Biga’ nın bağlı bulunduğu, Adli Yargı Adalet Komisyonunun merkezi olan Çanakkale de 2 Asliye Hukuk Mahkemesi bulunduğu göz önüne alınarak Çanakkale 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin görevli olduğu ve bu sebeple görevsizlik kararı verilmesi gerektiği kanaatine varılarak aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin görevsizliğine,
2-Karar kesinleştiğinde ve 2 haftalık yasal süre içerisinde talep halinde dosyanın görevli ve yetkili Çanakkale 1. Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine,
3-Harç masraf ve ücreti vekaletin esas mahkemesince değerlendirilmesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzlerine karşı gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Yargıtay ilgili Hukuk Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere mahkememize verilecek veya başka yer mahkemesi vasıtasıyla mahkememize gönderilecek dilekçe ile temyizi kabil olmak verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 14/10/2015


Marka Tecavüzü Suçu, Yetkili ve Görevli Mahkeme

Marka Davalarında Görev

Marka Davaları Yetkili Mahkeme 10327


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz