Eyl 29, 2017
1860 Görüntüleme

6769 Sınai Mülkiyet Kanunu’nun Getirdikleri

Yazan
banner

6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu(SMK) kapsamına marka, patent, tasarım kanun hükmünde kararnamelerinde yer alan hükümlerin bir kısmını aynen almış, bir kısmını düzelterek almış, bir kısmı da yasa kapsamına alınmamıştır. Yasa kapsamındaki birinci kitapta marka hakkı, ikinci kitapta coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı, üçüncü kitapta tasarım hakkı, dördüncü kitapta patent ve faydalı model, beşinci kitapta ortak ve diğer hükümler yer almaktadır.

Kanunun getirdiÄŸi belki de en önemli deÄŸiÅŸiklik, Türk Patent ve Marka Kurumu’na marka tescilli markaların iptali ve hükümsüzlüğü yoluyla sicilden terkini yolunun açılmasıdır. Mevcut uygulamada hükümsüzlük ve iptal yetkisi mahkemeler eliyle kullanılmakta, Türk Patent bariz bir hata yaptığını sonradan fark etse bile bunun çözüm yeri mahkeme olmaktaydı. 7 yıl sonra yürürlüğe girmesi kararlaÅŸtırılan bu düzenlemenin hem mahkemelerin iÅŸ yükümü önemli ölçüde azaltacağı hem de vatandaşın iÅŸinin hızlı bir ÅŸekilde görülmesini saÄŸlayacağı kesin. Ancak Türk Patent nezdinde saÄŸlıklı bir teÅŸkilatın ve mahkemeler gibi yerleÅŸik bir uygulamanın geliÅŸtirilmesinin uzun yıllar alacağı açık.

İkinci olarak 5 yıldan uzun süredir tescilli olan markaların itiraz sürecinde kullanıma ilişkin delil sunmaları istenebilecek. Böylece kullanılmayan veya belli sınıflarda kullanılan markaların diğer markaların tesciline engel olmasının önüne geçilmiş olacaktır.

Marka olabilecek işaretlere ilişkin düzenlemeyle yeni marka türlerinin tesciline imkan tanınmış, marka başvurularının ilan süreleri kısaltılmıştır.

CoÄŸrafi iÅŸaret hakkı ve geleneksel ürün adı hakkı birlikte kanunun ikinci kitabında düzenlenmiÅŸtir. Ä°lk kez geleneksel ürün adının tescil yoluyla düzenlenmesine iliÅŸkin düzenleme getirilmiÅŸtir.  CoÄŸrafi iÅŸaret ve geleneksel ürün adlarının resmi gazete yerine Türk Patent’in bülteninde yayınlanmasına iliÅŸkin düzenleme getirilmesi tescil sürecinde ilan için yapılan masrafı önemli ölçüde azaltmıştır. Ä°lan süreci ise altı aydan üç aya indirilerek kısaltılmıştır.

Coğrafi işaretle ilgili kurum kararlarına itiraz imkanı getirilmiş ve coğrafi işaretli ürünlerin kullanımına ilişkin rapor 10 yıldan bir yıla indirilmiştir.  Coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı başvurusu yapanların veya tescil ettirenlerin, gereken şartları sağlamadığına mahkeme tarafından karar verilmesi veya bu durumun Kurum tarafından  tespiti hâlinde bu karar, tespit ya da beyan Bültende yayımlanır. Yayım tarihinden itibaren üç ay içinde  şartları taşıyan ilgililer tarafından başvuru veya tescil kayıtlarında değişiklik talebinde bulunulabilir. Talep olmaması veya yapılan taleplerin uygun bulunmaması hâlinde coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı hakkı sona erer ve bu durum Bültende yayımlanır.

Coğrafi işaret üzerinde amblem kullanma zorunluluğu ile değişen şartlara göre coğrafi işarette değişiklik yapabilme imkanı verilmiştir.

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun üçüncü kitabında tasarımlar düzenlenmiÅŸtir. Kararnamedeki “endüstriyel tasarımlar” yerine tasarımlar ifadesi getirilerek endüstriyel olmayan tasarımların da kapsama alınması saÄŸlanmıştır.

Tasarımların daha geniş kapsamlı korunmasına yönelik bir diğer önemli düzenleme ise tescilsiz tasarımların korunacağına ilişkin  Sınai Mülkiyet Kanunu mç 55/4.  ile  üç yıllık koruma getiren 69/02. maddedir.

Sınai Mülkiyet Kanunı m. 64/06-d yeni olmayan tasarımların Türk Patent tarafından reddedilebilmesine olanak sağlayarak çok önceden beri bilinen ve herkes tarafından kullanılan tasarımların kötü niyetle tescilinin önüne geçmiştir.

Tasarım tescillerine ilişkin ilan süresi altı aydan üç aya indirilmiştir.

Sınai Mülkiyet Kanunu m. 59/04 ile;Birleşik ürünün görünümüne bağımlı olan parçaların, birleşik ürüne orijinal görünümünü yeniden kazandırmak üzere onarım amacıyla ve bu parçaların kaynağı konusunda yanıltıcı olmamak şartıyla tasarımın piyasaya ilk sürüldüğü tarihten üç yıl sonra kullanılması tasarım hakkının ihlali sayılmaz, denilmiştir.  Düzenleme ile birleşik ürünlerin görünmeyen parçalarının koruma kapsamı dışında kalması nedeniyle doğan hak kayıplarının önüne geçilmesi planlanmıştır. Özellikle otomotiv gibi yan sanayinin yayın olduğu sektörler açısından bu düzenleme isabetli olmuştur.

Sınai Mülkiyet Kanunu m. 73/03; Üniversitelerde görev yapan personellerin buluşlarının hak sahinin üniversite olmasını ve 74/02 ise öğretim üyelerinin buluşlarından elde edilecek gelirlerin en az yarısının öğretim elemanlarına ait olmasını düzenlemiştir.

Patent ve Faydalı Modele ilişkin dördüncü kitapta incelemesiz patent sistemi kaldırılmış ve faydalı model başvurularına araştırma raporu düzenleme zorunluluğu getirilmiştir. Patent faydalı model tescil süreçleri de hızlandırılmıştır.

Patent ve faydalı modellerde yine öğretim elemanlarının buluşlarının ekonomiye kazandırılması ön plana çıkmakta, Sınai Mülkiyet Kanunu  m. 121/08, öğretim elemanlarının buluşlarının ticarileşmesinden elde edilecek gelirin en az üçte birinin kendilerine ait olacağı düzenlenmektedir.

Bir diğer yenilik ise kamu kurum ve kuruluşları ile ticari firmalar arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla ticari firma ile kamu kuruluşu arasında hangisinin buluşu ticarileştirme olasılığı yüksekse onun hak sahibi olacağını düzenlemektedir.

Patentlere tescil sonrası itiraz prosedürü hem daha nitelikli patentlerin yolunu açacak hem de hükümsüzlük davaları açılmasını önleyecektir.

Bunların yanında ücretlerin ödendiğine ilişkin belge yerine ödemeye ilişkin bilginin sunulmasının yeterli görülmesi özellikle belgenin unutulması veya kaybolması neticesinde itirazın, yenilemenin yapılmamış kabul edilmesi gibi son derece vahim sonuçlar doğuracak olumsuzlukları ortadan kaldırıcı etki yapacaktır.


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz