Nis 22, 2019
128235 Görüntüleme

İnşaatlarda, Şantiyelerde Çalışma Süreleri ve Şikayet

Yazan
banner

Cumartesi ve Pazar günleri inşaata başlama süresi sabah 7.00’den sabah 10.00’a alınmış. Ancak uygulamada şikayetlerde daralan firmalar, ‘komşuluk hukuku’nu bozmamak adına Pazar günleri çalışmaktan kaçınıyor, sabahları ise işleri 7.00 yerine 9.00’da başlatıyor. Mevzuatta, haftasonu ve resmi tatil günlerinde gerçekleştirilecek şantiye faaliyetlerine, konut bölgeleri ve yakın çevresinden gelen şikayetlerin yoğunluğu dikkate alınarak, İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile yasaklama getirilebileceği de belirtiliyor. Yani vatandaşların bağlı bulundukları belediyeye şikayet etme hakları bulunuyor.

Belediyelerin çevre koruma birimlerinin ve kontrol müdürlerinin bölgeye gelip gürültüyü ölçme, yasalara aykırı bir durum varsa İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile yasaklama imkanı bulunuyor. İnşaat yapılma saatine uyum kadar, gürültünün şiddeti de yasaya ne kadar uygun bakılıyor. Örneğin mevzuatta, “Şantiye faaliyeti sonucu oluşabilecek gürültü, LCmax gürültü göstergesi cinsinden 100 dBC’yi aşamaz” deniliyor.

Çalışma Saatlerine Uymayan İnşaatlar Nereye, Nasıl Şikayet Edilir?

Belirtmiş olduğumuz inşaat çalışma saatleri yönetmeliğine uymayan inşaatları belediyelere şikayet etme hakkınız bulunmaktadır. Hatta hafta sonu belediyelerin kapalı olmasından dolayı çoğu durumda şikayetler polise de bildirilebilmektedir. Ancak polislerin bu hususta inşaat çalışanlarına daha sessiz olmaları yönünde uyarı yapmaktan başka hakkı bulunmamaktadır. Fakat belediyeler onayladıkları takdirde inşaatı durdurabilirler. Bu sebepten dolayı çalışma saatleri konusundaki şikayetleri ilgili belediyelere yapabilirsiniz.

Bu yazımızda inşaat yapımı çalışma saatleri, inşaat sektörü resmi yasal çalışma saatleri, inşaat işçilerinin mahalle içi çalışma saatleri kanunu yönetmeliği hakkında detaylı bilgiler sunduk. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Tek istisna kamu yararı

Kamu yararı gerektiren baraj, köprü, tünel, otoyol, şehir içi anayol, toplu konut gibi projelerin inşaat faaliyetleri ile şehir içinde gündüz trafiği engelleyecek inşaat faaliyetleri gündüz zaman diliminde çalışmamak koşuluyla İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile sürdürülebiliyor. Vatandaşların ise bu durumda yine biraraya gelerek şikayetlerini bildirme hakkı bulunuyor. Nihai kararı yine Kurul veriyor.

Faaliyet sahibi tarafından şantiye alanında; inşaatın başlama, bitiş tarihleri ve çalışma periyotları ile büyükşehir belediyesi veya il/ilçe belediyesinden alınan izinlere ilişkin bilgilerin ise inşaat alanında herkesin kolayca görebileceği bir tabelada gösterilmesi zorunlu tutuluyor.

Tatil beldelerinde ve turistik alanlarda gerçekleştirilen tüm şantiye faaliyetleri ise büyükşehir belediyesi ve/veya il/ilçe belediyesinin kararı doğrultusunda hafta sonları veya birkaç ay süre ile tamamen durdurulabiliyor.

Pazar günü ses şiddetine 100 desibel sınırı

– Çevre Kanunu, inşaat çalışmalarının hafta içi saat 07’den başlayarak saat 19.00’a kadar yapılabileceğini belirtiyor.

– Ancak 19.00’dan itibaren inşaatta herhangi bir faaliyet yürütmek hatta beton dökmek dahi yasak.

– Bir yıl öncesine kadar hafta sonları için de aynı kurallar geçerliydi

– Ancak geçen yıl yapılan bir düzenleme ile Cumartesi ve Pazar günleri inşaatta faaliyete saat 10.00 itibarıyla başlanabiliyor.

– Akşam inşaatın paydos etme saati yine 19.00.

– Buna karşılık hafta sonları ve resmi tatil günlerinde, yapılacak inşaatta sesin yüksekliği ile ilgili sınırlama var.

– Eğer gürültü seviyesi 100 desibel’i aşarsa faaliyet durdurulabiliyor.

Anahtar Kelimeler: belediye inşaat şikayet gürültüinşaat çalışma saatler, inşaat gürültü şikayet, , inşaat hukuku, şantiye çalışma saatleri, şantiye gürültü

Ankara avukatı olunması nedeniyle Türk Patent’in kararlarına karşı davalar, marka hükümsüzlüğü davaları, patent davaları, tasarım davaları, Türk Patent’in Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’na(YİDK) karşı davaların yanında marka vekili olunması itibarıyla Türk Patent Markalar Dairesi kararlarına karşı itirazlar, haksız rekabet davaları, alan adı davaları ve tahkimleri ağırlıklı olarak çalışma alanlarımızdır.

 


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz