May 6, 2019
1506 Görüntüleme

İş Yerinde Televizyondan Müşterilere Müzik Yayını Yapmanın Cezai Sorumluluğu

Yazan
banner

Yargıtay 19. HD2 2015/15697 E. 2018/7671 K. T. 25.06.2018

Sanığın sorumlusu olduğu restoranda ALAGÜL isimli eserin çalındığı belirtilmiş olmasına rağmen CD’den mi radyodan mı yoksa internetten mi çalındığının belirtilmediği ancak bunun tespit edilerek karar verilmesi gerekmektedir.

FSEK’in 41/1. maddesine göre; girişi ücretli veya ücretsiz umuma açık mahallerde bir fonogramın, eser veya icranın umuma iletimi için işyeri sahiplerinin veya bunların meslek birliklerinden anılan kanunun 52. maddesine göre yapacakları sözleşme ile izin almak zorunda oldukları düzenlenmiştir. Aynı maddede meslek birliklerinin tarife de belirleyecekleri öngörülmüştür.

Radyo-TV kuruluşlarıyla yapılan meslek birliklerinin FSEK m. 52  uyarınca sözleşme yapma zorunluluğu bulunmaktadır.  5101 sayılı Kanun’un 23. maddesine göre Radyo-TV kuruluşları da gerçekleştirdikleri yayınlar üzerinde; yayınlarının umuma açık yerlerde iletiminin sağlanmasına izin verme ve tespit edilmiş yayınlarının gerçek kişilerin seçtikleri yer ve zamanda ulaşılmasını sağlanmasına izin verme gibi hususlarda hak sahibidirler.

Buna göre RADYO-TV kuruluşlarıyla yapılan sözleşmelerde ilgili kuruluşların yayın alanı ,izleyici kitlesinin dikkate alındığı ve şifresiz, abonelik sistemine göre çalışmayan kanallarda ise izleyici-dinleyici kitlesinin herkes olacağı kabul edileceğine göre yayın akışı üzerinde hiçbir tasarruf hakkı olmadan yayını müşterilerine dinletmekten ibaret olan sanık eylemin tazmini anlamda sorumluluk doğurabilirse de cezai yönden suç kastının bulunmadığı, dikkate alınmadan beraat yerine mahkumiyet kararı verilmesi bozma neticesi doğurmuştur.

Anahtar Kelimeler: bandorol yükümlülüğü, cafe müzik ceza, fsek dava, FSEK ihlal, FSEK tazminat, FSEK umuma iletim hakkı, kafe müzik ceza, kahve müzik ceza, müzik dinletme dava, müzik dinletme şikayet, müzik tazminat, radyo müzik ceza, radyo müzik dava, restoran müzik ceza, televizyon müzik dava, televizyon müzik tazminat, telif hakkı müzik, TV müzik dava, tv müzik şikayet, tv müzik tazminat

Ankara avukatı olunması nedeniyle Türk Patent’in kararlarına karşı davalar, marka hükümsüzlüğü davaları, patent davaları, tasarım davaları, Türk Patent’in Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’na(YİDK) karşı davaların yanında marka vekili olunması itibarıyla Türk Patent Markalar Dairesi kararlarına karşı itirazlar, haksız rekabet davaları, alan adı davaları ve tahkimleri ağırlıklı olarak çalışma alanlarımızdır.


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz