Eki 28, 2019
1617 Görüntüleme

Marka Hükümsüzlük, İptal, Tecavüz Davalarında Yetki

Yazan
banner

Hükümsüzlük ve iptal davalarında yetkili SMK m. 156/5’te düzenlenmiştir. Buna göre temel olarak yetkili mahkeme markanın sahibi olan davalının yerleşim yeri mahkemesidir.

Davalının Türkiye’de yerleşim yeri bulunmaması halinde yetkili mahkeme, davanın açıldığı tarihte sicilde kayıtlı vekilin iş yerinin bulunduğu yerdeki ve eğer vekillik kaydı silinmişse Kurum merkezinin bulunduğu yerdeki mahkemedir.

Fikri ve Sınai Haklar ile alakalı davalarda genellikle ihtisas mahkemelerinin olduğu İstanbul, Ankara veya İzmir’de açılmasına vekiller tarafından gayret ediliyor.

Hükümsüzlük davası açısından davanın davalının ikametgahı mahkemesinde veya ikametgahı yoksa Türkiye’de vekilin olduğu yerde davanın açılması yetkisizlik ile karşılaşmamak açısından zorunlu.

SMK m. 156/3’te ise davacıya; Sınai mülkiyet hakkı sahibi tarafından, üçüncü kişiler aleyhine açılacak hukuk davalarında yetkili mahkeme, davacının yerleşim yeri veya hukuka aykırı fiilin gerçekleştiği yahut bu fiilin etkilerinin görüldüğü yer mahkemesi, şeklinde bir seçimlik hak tanınmıştır.

Mahkemeler davalının yerleşim yeri örneğin Konyadayken dava Ankara’da açılmışsa Ankara ile bir bağlantının olması şartını arıyorlar. Bu bağlantı sahte markayı taşıyan ürünlerin ticaretinin Ankara’da da yapılmış olmasıyla ispatlanabileceği gibi internet, radyo, televizyon kullanımlarının ispatlanmasıyla da ortaya konulabilir. Ancak hiçbir bağlantı ortaya konulamazsa bu durumda yetkisizlik kararları verildiği görülmektedir. Yetkisizlik kararlarında özellikle marka ihlali nedeniyle tazminat da talep ediliyorsa davalının defterlerinin incelenmesinin davalının yerleşim yerinde daha kolay yapılabileceği gerçeği de etkili olmaktadır.

Kesin yetki olmadığı için yetki itirazının cevap dilekçesinde ileri sürülmesi gerekiyor. Cevap dilekçesinde yetki itirazı ileri sürülmezse HMK m. 19’a göre sonradan cevaba cevap dilekçesi veya cevap dilekçesine yapılacak ıslah ya da cevap süresi içinde ek cevap dilekçesi ile ileri sürülemiyor, mahkeme yetkili hale geliyor. Her yetkisiz yerde açılan davada yetki itirazında bulunmak gerekmiyor. Burada stratejik düşünmek fayda zarar analizi yapmak gerekiyor. Hükümsüzlük davasının davalısı açısından davayı geciktirmek lehineyse de mesela dava ihtisas mahkemesinde açılmış itiraz halinde Asliye Hukuk Mahkemesi’nin olduğu yere gitme durumu varsa bu durumda ihtisas mahkemesinde dava daha sağlıklı bir şekilde görülebilir düşüncesiyle yetki itirazında bulunulmayabilir.

Marka Hükümsüzlük, İptal, Tecavüz Davalarında Yetki

Marka Tecavüzü Suçu, Yetkili ve Görevli Mahkeme


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz