Oca 21, 2020
765 Görüntüleme

Kamu Düzenine Aykırı Markalar

Yazan
banner

SMK m. 5/1-ı’ya göre; Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı iÅŸaretler.

Türkiye’de yaygın olarak benimsenen ilke ve deÄŸerlere göre toplumun normal iÅŸleyiÅŸine aykırılık teÅŸkil eden toplumun genel toplum anlayışına ters düşen iÅŸaretler bu kapsama girer.

Değer yargıları günden güne değişebileceğinden başvuru yapıldığı andaki durum esas alınarak değerlendirme yapılacaktır. Yapılacak değerlendirmede çok hassas hemen agresif hale gelebilecek kişiler değil makul bireylerin değer yargıları esas alınır.

Kamasutra kararında mahkeme Türkpatent’in anılan markanın prezervatiflerde yaptığı tescil baÅŸvurusunu, Kama Sutra’nın UzakdoÄŸu’da cinsellik tekniÄŸinin adı olması nedeniyle genel ahlaka aykırı olduÄŸu gerekçesiyle reddetmesini isabetli bulmayarak iptal etmiÅŸ ve Yargıtay da bunu onamıştır(Yargıtay 11. HD.2002/868-2002/4651).

Yargıtay 11. HD true religion” kararında “gerçek din” anlamına gelen anılan kelimenin kamu düzenine aykırılık teÅŸkil ettiÄŸi gerekçesiyle reddine karar veren Türkpatent YÄ°DK kararının iptali yönünde karar veren yerel mahkemenin kararını onamıştır(Yargıtay 11. HD 2009/3454-2010/10833).


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz