Şub 5, 2020
621 Görüntüleme

Markanın Sicile Kaydı ve Yenilenmesi

Yazan
banner

SMK m. 22’ye göre;

(1) Başvurusu eksiksiz yapılmış veya eksiklikleri giderilmiş, 16. madde uyarınca incelenmiş, yayımlanmış, hakkında itiraz yapılmamış veya yapılan itirazların tümü nihai olarak reddedilmiş ve tescil ücretinin ödendiğine ilişkin bilgi de dâhil olmak üzere eksik evrakı, süresi içinde Kuruma sunularak bütün aşamaları tamamlanmış bir başvuru tescil edilerek sicile kaydedilir ve Bültende yayımlanır. Markanın tescil edilmesine ilişkin ücretin ödenmemesi ve ödendiğine ilişkin bilginin süresi içinde Kuruma sunulmaması hâlinde başvuru işlemden kaldırılır.

(2) Birinci fıkrada belirtilen aşamalardan herhangi biri tamamlanmadan tescil edilen
marka, tescilli marka olarak kabul edilmez, başvuru işlemleri tamamlanmayan aşamadan
devam ettirilir ve bu durum Bültende yayımlanır. Bu başvuruların tekrar tesciline karar
verilirse daha önce ödenen tescil ücreti tekrar talep edilmez. Ancak tescil tarihinden itibaren
iki yıl geçmiş olması hâlinde, markanın tescil durumu tamamlanmayan aşamadan etkilenmez.

(3) Sicil alenidir. Talep edilmesi ve ücretinin ödenmesi şartıyla sicil örneği verilir.

Sicil kaydında; marka örneği, başvuru tarihi, marka tescil numarası, markanın kullanılacağı malların ve hizmetlerin listesi, mal veya hizmetlerin sınıfları, marka sahibinin veya vekilinin adı soy adı veya unvanı, adresi, yer alır.

SMK m. 23/1’e göre; Tescilli markanın koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu süre, onar yıllık dönemler hâlinde yenilenir.

Bu onar yıllık dönemler süresiz olarak yenilenebilir. On yıllık koruma süresi tescil tarihinden itibaren başlamaktadır.

SMK m. 23/2’ye göre; koruma süresi sona eren marka, talep üzerine 1o yıl süreyle yenilenebilir.  Türkpatent, tescil süresinin dolmakta olduğunu sürenin bitiminden önce marka sahibine bildirir.

Yenileme talebinin yapılması ve yenileme ücretinin ödenmesi koruma süresinin sona erdiği ayın son gününden itibaren yapılır. Bu sürenin kaçırılması halinde yenileme talebi ek bir ücret ödemek şartıyla koruma süresinin sona erdiği ayın son gününden itibaren altı aylık süre içinde yapılabilir. Bu süre içinde marka yenilenmezse hükümsüz(müddet) hale gelir.


 


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz