Şub 21, 2020
397 Görüntüleme

Tescilli Markanın Birebirini Kullanarak Marka Tecavüzü Yaratmak

Yazan
banner

SMK m. 7/2-a’ya göre; Tescilli marka ile aynı olan herhangi bir işaretin, tescil kapsamına giren mal veya hizmetlerde kullanılması, marka tecavüzü oluşturur.

Buna göre markanın birebir aynısının aynı emtiada kullanımı marka tecavüzü oluşturacaktır. Marka avukatları dava açarken markanın aynısının aynı emtiayı kapsayacak şekilde mütecavüz davalı tarafından kullanıldığını kanıtlamak zorundadırlar.

Aynı mal veya hizmet için markanın izinsiz olarak kullanılması yoluyla taklit edilmesi SMK’nın hem 7.. hem de 29. maddesinde düzenlenmektedir. 29. madde “ayırt edilemeyecek kadar benzerlik”ten söz ederken 7. madde ayniyetten söz etmektedir. Buna göre markanın aynısını kullanmak suretiyle taklit gerçekleşirse 7, ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmak suretiyle taklit gerçekleşirse 29. madde uygulanacaktır.

Marka sahibi ile markayı kullanan arasında yazılı veya sözlü bir şekilde acentelik ilişkisi varsa bu acentelik ilişkisinin bitmesinden sonra markanın kullanılmaya devam edilmesi de ihlal yaratacaktır. Marmaris Büfe kararında olduğu gibi başlangıçta markanın kullanımına müsaade eden markanın kullanılması imkanı sağlayan marka sahibinin daha sonra buna son vermesi ve markayı kullanana bu kullanımına son vermesi gerektiğini bir şekilde bildirilmesi durumunda markayı kullanmaya devam etmekte ısrar eden kişi marka tecavüzcüsü durumuna düşecektir((11. HD 2015/1931-2015/7330).

Diğer yandan marka henüz kullanılmamış ancak kullanımıyla ilgili bir takım hazırlıklar yapılmışsa marka hakkına tecavüz kavramı hukukumuzda düzenlenmediğinden ihlal yaratmayacaktır(11. HD 2009/3529-2010/10266, TSE kararı).

Buna karşın markanın malın üzerine konulması ancak depoda bekletilmesi veya gümrükten markalı ürünlerin girmesi durumunda artık marka kullanılmış olduğundan marka tecavüzünden bahsedilebilecektir.


Karıştırma İhtimali Yoluyla Marka Tecavüzü

MARKA İHLALİ, MARKA TECAVÜZÜ, MARKALARIN ve TECAVÜZÜN KAPSAMI

Markayı Mal ve Hizmet Üzerine Koyarak Marka Tecavüzü Yaratma

Marka, Patent, Tasarım Tecavüzü Davası

 


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz