Mar 6, 2020
503 Görüntüleme

Facebook’taki Asılsız Açıklamalar, Haksız Rekabet

Yazan
banner

Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medyada rakiplerin mal ve hizmetlerine ilişkin olarak  kişisel görüş kapsamını aşan  potansiyel alıcıların alım tercihlerini değiştirecek şekilde kötüleyici açıklamalar haksız rekabet teşkil eder.


YARGITAY 11. HUKUK DAİRESİ E. 2019/438 K. 2019/7832 T. 4.12.2019

Davacı vekili; müvekkili şirketin sağlık ve medikal sektöründe faaliyet gösterdiğini, “Activeklamp” isimli sünnet kitinin üretim ve pazarlamasını yaptığını, “activeklamp+şekil” ve “activecirc+şekil” markalarının müvekkili adına tescilli bulunduğunu, davalının, “Activeklamp Fun Club” isimli facebook sayfasında, “…modern yöntemle sünnet yapanlar dikkat. Kullandığınız sünnet aletinin güvenirliği bilimsel olarak kanıtlanmış olmalıdır. Aksi halde kanuni sorunlarla karşılaşırsınız. Mesleki geleceğinizi riske etmeyiniz. Sünnet gibi önemli ve hassas bir cerrahi müdahalede kullanılacak sünnet aletlerinin güvenirliği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmalıdır. Activeklamp hakkında hiçbir bilimsel çalışma yoktur. Bu ürünü kullanarak yapılan sünnetlerde ortaya çıkabilecek sorunlar size zarar verir. Lütfen kullandığınız veya kullanacağınız sünnet aleti hakkındaki bilimsel çalışmaları üreticisinden isteyiniz.” şeklinde ithamlarda bulunduğunu, davalı tarafından yapılan suçlamaların doğru olmadığını, belirtilen isnat ve beyanların haksız rekabet oluşturduğunu ileri sürerek davalı eylemlerinin haksız rekabet olduğunun tespitine, bu eylemlerin önlenmesine ve yaratılan haksız rekabetin olumsuz sonuçlarının ortadan kaldırılmasına, hükmün ilanına, 20.000,00 TL manevi tazminatın reeskont faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.

Davalı vekili; müvekkilinin üroloji alanında uzman doktor olduğunu, mesleği gereği çok sayıda sünnet işlemi yaptığından bu konuda çalışmalarda bulunduğunu, müvekkilinin sadece görüş açıkladığını, kendi uzmanlık alanı içindeki bir konu hakkında görüş bildirdiğini, konunun kamu sağlığı ve menfaatine ilişkin olması nedeniyle müvekkilinin beyanının kamuyu bilgilendirme amacı taşıdığını, ürün kötüleme olarak değerlendirilemeyeceğini savunarak davanın reddini istemiştir.

İlk Derece Mahkemesince, iddia, savunma ve dosya kapsamına göre; davacı şirketin dava konusu olan sünnet kitlerinin de dahil olduğu tıbbi cihaz ticareti ile iştigal ettiği, davalının facebook ortamında davacı ürününe ilişkin olarak “Activeklamp hakkında hiçbir bilimsel çalışma yoktur, bu ürünü kullanarak yapılan sünnetlerde ortaya çıkabilecek sorunlar size zarar verir.” şekinde yazı yazdığı, söz konusu ibarenin kişisel görüş kapsamını aştığı, davacının söz konusu ürün nedeniyle şikayet edildiğine veya bu ürün dolayısıyla davacıya ceza ya da uyarı verildiğine dair herhangi bir verinin bulunmadığı, yasal, bilimsel ve maddi delilleri gösterilmeden davalının dava konusu ürünü kötüleyip potansiyel alıcıların alım tercihlerini değiştirecek şekilde açıklamalar yapmasının haksız rekabet oluşturduğu, manevi tazminat koşullarının da gerçekleştiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne, davalının Facebook’ta yer alan beyanlarının haksız rekabet teşkil ettiğinin tespitine, bu eylemin önlenmesine, söz konusu ibarenin kaldırılmasına, 5.000,00 TL manevi tazminatın dava tarihiden itibaren işleyecek reeskont faizi ile birlikte davalıdan tahsiline fazlaya ilişkin istemin reddine, hükmün ilanına karar verilmiştir.

Karara karşı davalı vekili tarafından istinaf kanun yoluna başvurulmuştur.

Bölge Adliye Mahkemesince; davalının facebook sayfasında yaptığı açıklamaların haksız rekabet teşkil ettiği, söz konusu açıklamaların herhangi bir bilimsel çalışmaya ya da rapora dayanmadığı, davalının üroloji doktoru ve Profesyonel Sünnet Yapanlar Derneği başkanı olmasının tek başına davaya konu açıklamaları hukuka uygun hale getirmeyeceği, davalının da, davacının ürettiği ürünler ile aynı nitelikteki ürünleri üretip piyasaya sunduğu gerekçesiyle davalı vekilinin istinaf başvurusunun esas yönünden reddine karar verilmiştir.

Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.

Yapılan yargılama ve saptanan somut uyuşmazlık bakımından uygulanması gereken hukuk kuralları gözetildiğinde İlk Derece Mahkemesince verilen kararda bir isabetsizlik olmadığının anlaşılmasına göre yapılan istinaf başvurusunun HMK’nın 353/b-1 maddesi uyarınca Bölge Adliye Mahkemesince esastan reddine ilişkin kararın usul ve yasaya uygun olduğu kanısına varıldığından Bölge Adliye Mahkemesi kararının onanmasına karar vermek gerekmiştir.


Haksız Rekabet ve Haksız Rekabet Davaları

Benzer Görünümlü Ürün Satma Haksız Rekabet 666

Haksız Rekabet; Yoğun Tanıtım ve Kullanımla Özdeşleşme Kavramı 10703

İnternette Haksız Rekabet


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz