Mar 6, 2020
339 Görüntüleme

Sosyal Medya Yoluyla Hakaret ve Tazmini

Yazan
banner

Sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla yapılan paylaşımlar sebebiyle kişilik hakkı ihlalleri hayli artış göstermiştir. Sosyal medya yoluyla kişilik hakkına saldırıda bulunulan kimse, uğradığı manevi zarara karşılık, zararın giderilebilmesi için karşı taraftan kendisine manevi zarara karşılık bir miktar para ödenmesini talep edebilecektir.

Sosyal medya yoluyla kişilik haklarına saldırı durumlarında manevi tazminatın şartları şunlardır;
• Hukuka aykırı biçimde kişilik hakkına saldırıda bulunulması,
• Zarar gören kişinin aynı zamanda kişilik hakkına saldırılan kişi olması,
• Manevi zararın bulunması,
• Saldırı ve zarar arasında mantıki bağ olması,
• Kişiliğe saldıran kişinin sorumlu olmasını gerektiren bir kusuru olması.

Burada zikredilen ÅŸartların hepsinin tazminat için gerekli olması yanında “nedensellik bağı” özellikle önemlidir. Keza sosyal medya yoluyla kiÅŸilik hakkı zedelenenler, hakarete uÄŸrayanlar, özel hayatın gizliliÄŸi ihlal edilenler yapılan yayından sonra kiÅŸilik hakkını zedeleyen paylaşımdan çok buna iliÅŸkin yorumlardan rahatsız olmaktadırlar. iÅŸte bu yorumlardan yorumu yapanların kendisi sorumlu olacaktır.

Yargıtay uygulamasında inceleme ifade özgürlüğü bağlamında değerlendirme yapmaktadır. Yargıtay içtihatlarında kamuyu ilgilendiren konularda ifade özgürlüğüne sınırlama getirilemeyeceği, siyasiler açısından eleştiri çıtasının daha yüksek olması gerektiği, bir yazıdaki tek bir ifadenin değil bütünün dikkate alınması gerektiği gibi birçok prensip ortaya konulmuştur.

Eleştiri sınırını aşmayan kişisel değer yargısı yani yorum,görüş içeren paylaşımlarda kişilik hakkının ihlali nedeniyle manevi tazminata hükmedilmemelidir.Düşünce ve ifade özgürlüğü sınırlarını aşan küfür, hakaret, yanlış ve yanıltıcı beyan içeren paylaşımlarda, zarar gören için manevi tazminata hükmedilmesi gerekmektedir. Bu sınırlar hakimler tarafından olayın şartlarına göre titizlikle belirlenecek ve avukatlar da bu sınırların çizilmesinde olayın sağlıklı bir şekilde ortaya konulmasını sağlayacaklardır.


Sosyal Medya Düzenlemesi

Sosyal Medyadan Hakaret; Instagram, Facebook

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1443988


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz