Mar 13, 2020
894 Görüntüleme

Marka YİDK Kararı İptali Davalarında Hükümsüzlük Talebi

Yazan
banner

Markaya iliÅŸkin Türk Patent ve Marka Kurumu Yeniden Ä°nceleme ve DeÄŸerlendirme Kurulu kararlarına iliÅŸkin açılan davalarda karar iptalinin yanında “hükümsüzlük” talep edilmediyse hakim sadece karar iptaline karar verilecek ve hükümsüzlük davası ancak ayrı bir dava açılarak talep edilebilecektir. Aksi yönde karar verilmesi durumunda yani sadece karar iptali talep edilmiÅŸken “hükümsüzlük” yönünde de karar verilmesi durumunda taleple baÄŸlılık kuralı çiÄŸnenmiÅŸ olacağından bozma karar verilecektir.


YARGITAY 11. HUKUK DAÄ°RESÄ° E. 2015/10952 K. 2016/5567 T. 23.5.2016

Mahkemece, iddia, savunma, bilirkiÅŸi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, davacının markalarının genel olarak ayak giysileri ve özelde ayakkabı ürünleriyle ilgili olarak yoÄŸun ve yaygın olarak kullanıldığı ve belli bir bilinirlik ve tanınmışlık kazandığı, davacının markalarının … ibareli oldukları, markalardaki asıl ve ayırt edici unsurundan oluÅŸtuÄŸu, davalı markasındaki asıl ve ayırt edici unsurun “…” sözcüğünden türetilmiÅŸ “…” ibaresi tarafından temsil edildiÄŸi, farklılığın görsel, anlamsal ve sesçil olarak iki iÅŸaret arasında var olan genel izleniminden doÄŸan benzerliÄŸin etkilerini geri plana atmaya elveriÅŸli olmadığı, baÅŸvuru kapsamında yer alan “gözlükler, güneÅŸ gözlükleri, lensler, bunların kılıfları, parçaları ve aksesuarları” ürünlerinin davacı markalarının kapsamında yer alan ürün ve hizmetlerle aynı tür olduÄŸu, baÅŸvuru kapsamında yer alan diÄŸer malların davacı markalarının kapsamında yer alan ürün ve hizmetlerle aynı türden olmadığı, bu sebeple iltibas vakıasına dayanarak davacının tescili engelleyemeyeceÄŸi, davacının tanınmışlığı ispat edecek yeterli delil sunamadığı, ancak davacının … ibareli markalarının ayakkabı ürünleri satışı ile ilgili sektörde belli bir bilinirliÄŸinin bulunduÄŸu, bu halin de davacıya davalı baÅŸvurusunun farklı türdeki 9. sınıf mallar bakımından engelleme olanağını saÄŸlamayacağı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne, TPE YÄ°DK’nın 2014/M-226 Sayılı kararının, “gözlükler, güneÅŸ gözlükleri, lensler, bunların kılıfları, parçaları ve aksesuarları” ürünleri bakımından davacı itirazlarının reddi yönünden iptaline, davalı adına tescilli … sayılı markanın anılan ürünler bakımından hükümsüzlüğü ile sicilden terkinine, sair yönlerden iptal ve hükümsüzlük isteminin reddine karar verilmiÅŸtir.

Kararı, tarafların vekilleri temyiz etmiştir.

1-)Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre davacı vekili ile davalı TPE vekilinin tüm, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazları yerinde değildir.

2-)Dava, TPE YÄ°DK kararının iptali istemine dair olup, davacı, dava dilekçesinde davalı adına baÅŸvurusu yapılan markanın tescili halinde hükümsüzlüğü talebinde bulunmamıştır. Bu durumda, mahkemece TPE YÄ°DK’nın davaya konu kararının iptaline karar verilmekle yetinilmesi gerekirken talebin aşılarak davalı ÅŸirket adına tescil edilen 2011/15994 Sayılı markanın kısmen hükümsüzlüğü ile sicilden terkinine de karar verilmesi doÄŸru olmamış, bozmayı gerektirmiÅŸtir.


Başvuru Aşamasındaki Marka için Hükümsüzlük Davası

Başvuru Aşamasındaki Marka için Hükümsüzlük Davası

Gerekçeli Karar Hakkı, Hüküm ve Gerekçenin Uygun Olması 24538

Marka Hükümsüzlüğü, Marka Tescilinde Kötü Niyet 4656

KINDER Kararı, Tanınmış Markanın Hükümsüzlüğü 18334

 


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz