Mar 25, 2020
448 Görüntüleme

Mali Hakları Devredilmiş Eserin Para Ödülü Kazanması

Yazan
banner

Kanun’a göre, eser sahibi veya mirasçılarının mali hakkın kendisini veya mali hakkın kullanılma yetkisini devredebileceği, tasarruf işlemlerinin mali hakkın devri ve ruhsat olmak üzere iki türlü olduğu, her iki tasarruf işleminin de meydana getirilmiş eserler için söz konusu olabileceği, henüz meydana getirilmemiş veya tamamlanmamış tasarruf işlemlerinin FSEK m. 43/3’e göre batıl olduğu, tasarruf işleminin her iki türünde de aslen ve devren iktisap mümkün olduğundan, BK’nın 183 ve devamı maddelerinin mali hakkın devrinde de uygulanabileceği, mali hakkın devri alacağın temliki gibi soyut olup hukuki sebep geçerli olmasa veya gerçekleşmese bile mali hakkın devralana geçeceği, bu maddelere göre mali hak devri mümkün…


Yargıtay 11. HD 201473232-2014/9633; Mahkemece, iddia, savunma ve dosya kapsamına göre, FSEK’nun 60. maddesine göre, eser sahibi yada mirasçılarının kendilerine kanunen tanınan mali haklardan önceden vaki tasarruflarını ihlal etmemek şartıyla vazgeçmelerinin mümkün olduğu, Kanun’a göre, eser sahibi veya mirasçılarının mali hakkın kendisini veya mali hakkın kullanılma yetkisini devredebileceği, tasarruf işlemlerinin mali hakkın devri ve ruhsat olmak üzere iki türlü olduğu, her iki tasarruf işleminin de meydana getirilmiş eserler için söz konusu olabileceği, henüz meydana getirilmemiş veya tamamlanmamış tasarruf işlemlerinin FSEK m. 43/3’e göre batıl olduğu, tasarruf işleminin her iki türünde de aslen ve devren iktisap mümkün olduğundan, BK’nın 183 ve devamı maddelerinin mali hakkın devrinde de uygulanabileceği, mali hakkın devri alacağın temliki gibi soyut olup hukuki sebep geçerli olmasa veya gerçekleşmese bile mali hakkın devralana geçeceği, bu maddelere göre mali hak devri mümkün olduğundan ve bu husus davalı tarafından davacıya bildirilmiş olmakla, filmin müzik bestecisine yapılan ödemelerin borçlu olan belediyeyi yükümlülükten kurtaramayacağı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.

Davalı, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi müzik ödülüne layık görülen filmin yapımcısıdır. Dosya içerisinde bulunan 16.09.2009 tarihli belediye meclis kararında “en iyi müzik”, “en iyi yönetmen”, “en iyi senaryo” yanında “en iyi film” ödülü için de belirlenen ödemelerin yapılması kararı alınmıştır. Belediyenin anılan kararı, yapımcı, yönetmen ve diğer eser sahiplerini özendirme amacına matuf olduğundan, söz konusu ödüle hak kazanan kişiler en iyi film müziği ödülüne değer görülen musiki eserini meydana getiren eser sahibi gerçek kişilerdir. Davalıya 5846 Sayılı Yasa uyarınca devredilen mali haklar aynı Kanun’un 21 ila 25. maddelerinde düzenlenmiş olup, mali hak sahipliği Film Festivali kapsamında eser sahibi olan gerçek kişilere verilen para ödülü üzerinde de hak sahipliği bulunduğu sonucunu doğurmaz. Bu itibarla, mahkemece davanın kabulüne karar vermek gerekirken yazılı gerekçeyle davanın reddi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.


Manevi Haklar ve Miras 3228

Telif Hakları İhlali ve Yoksun Kalınan Karın Tazmini 11-71


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz