Mar 27, 2020
1477 Görüntüleme

Lego Adamı ve Teknik Sonucu Elde Eden Şekillerin Marka Olarak Başvurulması

Yazan
banner

Lego Image not found şeklindeki oyuncak adam şeklini 28. sınıfta oyuncak için AB Marka Ofisi nezdinde tescil ettirir.

Bu tescilin, markanın teknik bir sonucu elde etmek için zorunlu olan şekli(SMK m. 5/1-e) içerdiği ve böyle bir şekli içeren başvurunun kötü niyetle rekabeti engellemek amacıyla yapıldığı gerekçesiyle yapılan hükümsüzlük talebi ofis tarafından anılan iddiaların ispatlanamadığı gerekçesiyle reddedilir.

Mahkeme, tescil edilen figürün modüler olmadığı ve bu nedenle başka benzeri figürlerle kombine edilerek kullanılamayacağını, sadece elleri ayaklarının oynamasının ve bir şekil olmasının teknik sonucu elde etmek için zorunlu bir şekil olduğunun ispatı olmadığını, belirtmiştir. Bunun yanında oyuncak adam figürünün delikleri olması, diğer Lego figürleriyle birlikte kullanılmasının bir teknik sonuç olmadığını ve bu deliklerin markanın esaslı unsuru olmadığını, belirtmiştir.


 


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz