Nis 6, 2020
2196 Görüntüleme

Marka Tecavüzü Zamanaşımı

Yazan
banner

SMK m. 157’ye göre; marka hakkına tecavüzden doÄŸan davalarda zamanaşımı süresi için Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır. Buna göre Türk Borçlar Kanunu’nun 72. maddesi gereÄŸince kural olarak marka sahibinin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiÄŸi tarihten itibaren iki yıl veya fiilin iÅŸlendiÄŸi tarihten itibaren on yılın geçmesiyle zamanaşımına uÄŸrar.

Davaya konu marka tecavüzü eylemi aynı zamanda ceza hukuku açısından bir suç teşkil ediyorsa bu durumda BK m. 70 uyarınca ceza hukuku zamanaşımı uygulanacaktır.

Marka tecavüzü davalarında ceza zamanaşımının uygulanması için eylemin marka hakkına tecavüz oluşturmasının yanında aynı zamanda marka tecavüzünün cezayı da gerektirmesi yeterli olup markaya tecavüz nedeniyle ceza davasının açılmış olması veya mahkumiyet kararı verilmiş olması gerekli değildir.

Marka hakkına tecavüz eylemi sürmekte ise marka tecavüzü sürdüğü müddetçe zamanaşımı süresi işlemeyecek ve markaya tecavüzün, haksız rekabetin tespiti, durdurulması ve giderilmesi talepleri marka tecavüzü ve haksız rekabet sürdükçe yapılabilecektir.


Tasarıma, Markaya, Patente Dayanan Taleplerde Zamanaşımı

Marka, Patent, Tasarım Tecavüzü Davası

Marka, Patent, Tasarım Hakkına Tecavüzünün Olmadığının Tespiti Davası

Marka Tecavüzü Davalarında; Fiili Zarar, Yoksun Kalınan Kar, İtibar Tazminatı ve Manevi Tazminat

Karıştırma İhtimali Yoluyla Marka Tecavüzü

 


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Comments to Marka Tecavüzü Zamanaşımı