May 1, 2020
1117 Görüntüleme

KINDER Kararı, Tanınmış Markanın Hükümsüzlüğü 18334

Yazan
banner

Yargıtay 11. HD aÅŸağıdaki kararında sektörde faaliyet gösteren bir kiÅŸinin tanınmış bir markanın hükümsüzlüğünü istemede “zarar gören kiÅŸi” olarak hukuki yararının bulunduÄŸunu içtihat etmiÅŸtir.


YARGITAY 11. HUKUK DAÄ°RESÄ° E. 2013/18334 K. 2014/2356 T. 11.2.2014

Davacı vekili, müvekkilinin “…” isimli tescilli markalarının bulunduÄŸunu, davalı ÅŸirketin Ä°talya’da kurulmuÅŸ bir ÅŸirket olup markalarını Türkiye’de … nezdinde tescil ettirdiÄŸini, davaya konu markasının ise 89/007288 numaralı ÅŸekil ile tescil edildiÄŸini, davalının bu markaları emtia listesindeki mallar için kullanmadığını, bu sebeple de kullanılmayan emtialar için kısmı hükümsüzlük halinin olduÄŸunu ileri sürerek 556 Sayılı KHK’nın 14. maddesi uyarınca davalının yasalara aykırı tescillerinin hükümsüzlüğüne, … sicil kayıtlarından silinmesine ve hükmün ilanına karar verilmesini talep ve dava etmiÅŸtir.

Davalı vekili, davanın haksız ve hukuki dayanaktan yoksun açıldığını, davacının davayı açmakta hukuki yararı bulunmadığını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.

Mahkemece iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre, davacının davayı açmakta hukuki yararının bulunmadığı ve dolayısıyla dava şartının gerçekleşmediği gerekçesiyle davanın reddine dair tesis edilen karar, davacı vekilinin temyizi üzerine, Dairemizce ilamda belirtilen sebeplerle bozulmuştur.

Davalı vekili karar düzeltme isteminde bulunmuştur.

Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere göre, davalı vekilinin HUMK’nın 440. maddesinde sayılan hallerden hiçbirini ihtiva etmeyen karar düzeltme isteÄŸinin reddi gerekir.

Marka Kullanmama Davası

Marka Kullanmama İptal Süresi 17911

Marka Kullanmama Beş Yıllık Sürenin Yeniden Başlaması

Kullanmama Davalarında Markanın Hangi Emtialarda Kullanıldığının Tespiti 10872


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz