Haz 3, 2020
1037 Görüntüleme

Fikri Haklarda Rüçhan Hakkı Kavramı

Yazan
banner

İki tür rüçhan vardır; başvuru rüçhanı ve sergi rüçhanı.

Paris ve TRIPS anlaÅŸmasına taraf ülkelerden birinin uyruÄŸu veya bu ülkelerden birisinde ikametgahı ya da ticari iÅŸletmesi olan gerçek veya tüzel kiÅŸiler bu ülkelerin herhangi birinde markanın, patentin, faydalı modelin usulüne uygun baÅŸvurusunu yaptıkları tarihten itibaren 6 ay veya 12 ay süreyle aynı hak için Türkiye’de baÅŸvuru yapma hakkına sahip olurlar. Paris ve TRIPS anlaÅŸmasına taraf bir ülke vatandaşı bu anlaÅŸmanın tarafı olmayan bir ülkede geçerli bir baÅŸvuruda bulunmuÅŸsa Türkiye’de de baÅŸvuru rüçhanından faydalanır. Bu istisnai yararlanma sadece sadece anılan anlaÅŸmalara taraf olan ülke vatandaÅŸlarına tanınmıştır. Ä°lk baÅŸvurunun Türkiye’de yapılması halinde baÅŸvuru sahibinin aynı ÅŸekilde yukarıdaki ülkelerde rüçhan hakkı bulunmaktadır.

Başvuruya ilişkin rüçhan hakkının kullanımından dikkat edilmesi gereken iki husus vardır;

Birincisi, rüçhan hakkı sadece ilk başvuruya ilişkin olabilir.

İkinci olarak, ilk başvurudan itibaren 6 veya 12 ay içinde kullanılmayan rüçhan hakkı düşer. Rüçhan hakkı olmasına rağmen rüçhan tarihinden sonra üçüncü kişilerce yapılan aynı ya da aynı sayılan bir patent, faydalı model, marka veya tasarım başvurusu veya belgesi hükümsüzdür. Burada üçüncü kişilerin başvurusunun rüçhan tarihinden önce mi yoksa sonra mı olduğu dikkate alınmalıdır.

Sergi rüçhanı ise; Türkiye’de açılan milli ve milletlerarası sergilerde veya Paris, Trips anlaÅŸmasına üye ülkelerde açılan resmi sergilerde teÅŸhir eden anılan anlaÅŸmalara göre rüçhan hakkından faydalanacak kiÅŸilerin ürünler sergiye konulduÄŸu tarihten itibaren 6 ve 12 aylık rüchan hakkı olacaktır.

Serginin açıldığı ülkenin resmi kurumları sergilenen ürünün fotoğraflarını ürünün net bir şekilde görüneceği ve resmi açılış tarihini ispatlayacak biçimde sergi rüçhanından faydalanabilmesi için ürünü teşhir eden kişiye verir.

Sergide teşhir edilmiş, teşhir başvurusu yapılmış veya tescil belgesi alınmış bir ürünün aynısı veya benzeri bir ürün hakkında birden fazla başvuru yapılması durumunda bu ürünü sergiye ilk koyan kişi, ürünün aynı anda sergiye konulması durumunda ilk başvuruda bulunan kişi rüçhan hakkından faydalanır.

Türk hukukunda buluşu veya tasarımı ilk kez geliştiren kişi o buluş veya tasarımın sahibidir. Buluş veya tasarım aynı andan birbirinden habersiz birden çok kişi tarafından geliştirilebileceğinden patent, faydalı model, marka ve patent başvuruları gün, saat, dakika olarak sicile kaydolunur.

Fikri mülkiyet haklarının koruma şartlarını taşıyıp taşımadığı başvuru tarihindeki duruma bakılarak değerlendirilir. Bu çerçevede, yenilik, buluş basamağının aşılması, sanayiye uygulanabilirlik, ayırt edici nitelik, kamuya sunma gibi hususların tespitinde rüçhan tarihindeki durum dikkate alınacaktır.

Rüçhan hakkı ön kullanım hakkının belirlenmesinde de dikkate alınır. Üçüncü bir kişinin önceki kullanımdan doğan bir hakkının bulunup bulunmadığı, başvuru veya rüçhan tarihinde buluşu veya tasarımı kullanım için ciddi hazırlık yapıp yapmadığına göre belirlenecektir.

Tekniğin bilinen durumunu belirleyen raporun yayınlanması ve yayın ertelenmesi gibi durumlarda da rüçhan tarihi dikkate alınır.


Tasarım Rüçhan, Kamuya Sunulma Tarihi

Marka Tescilinde Rüçhan Hakkı

Tasarımı Ön Kullanım Hakkı

http://earsiv.cankaya.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/20.500.12416/462/G%C3%B6kmen%2C%20%C3%96zlem.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://acikerisim.deu.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12397/11191/231383.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 

 


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz