Haz 8, 2020
455 Görüntüleme

Tasarımların Görsel Olarak Algılanır Kısımları Korunur

Yazan
banner

Tasarım korumasının, esası tescile dayalı olup tasarım başvurusuna konu görsellerin, bilgilenmiş kullanıcılar tarafından nihai kullanımı sırasında insan duyularıyla algılanabilir kısımları korunabilecektir.

İşlevsellik tasarım korumasının kapsamı dışındadır(C. Suluk Tasarım Hukuk, s 43 vd). Keza tasarım başvurusuna ilişkin tarifname ile Locarno Anlaşmasına göre yapılan ürün sınıflandırmasının da korumanın kapsamının belirlenmesinde bir önemi bulunmamaktadır.


YARGITAY 11. HUKUK DAÄ°RESÄ° E. 2017/556 K. 2018/6943 T. 12.11.2018

Mahkemece bozma ilamına uyularak tüm dosya kapsamına göre; birleÅŸen dava yönünden yapılan incelemede davalıya ait 99/01501 -7185 tescil numaralı koltuk tasarımının yenilik ve ayırt edicilik vasfının bulunmadığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüyle davalıya ait 99/01501 -7185 tescil numaralı koltuk tasarımının hükümsüzlüğüne,… kayıtlarından terkin edilmesine, 95/01497-281 masa tasarıma yönelik ispat edilemeyen hükümsüzlük talebinin reddine, asıl dava yönünden davanın kısmen kabulüyle 99/01501-7185 tescil numaralı endüstriyel tasarım hükümsüz sayılmakla hükümsüzlük kararı geçmiÅŸe etkili olup buna dayalı hak elde edilmesi mümkün olmadığından bu endüstriyel tasarıma yönelik tüm taleplerin reddine, 95/01497-281 numaralı masa endüstriyel tasarımına yönelik talebin kabulü ile, söz konusu endüstriyel tasarıma yönelik davalının kullanımının davacı tasarımına yönelik tecavüz olduÄŸunun tespit ve men’ine, davalı tarafın 281 numaralı masa endüstriyel tasarımına yönelik üretim yapmasının, ürünleri piyasaya sürmesinin, tanıtım ve broşür bastırmasının engellenmesine, ürünlere, üretim kalıplarına, tanıtım evrakı ve broşürlere el konulmasına, el konulan ürünlerin, tasarım kalıplarının, broşür ve tanıtım evrakının masrafı davalıdan alınmak suretiyle imhasına, kararın kesinleÅŸtikten sonra masrafı davalıdan alınmak suretiyle 5 büyük gazeteden birinde ilanına, takdiren 25.000,00 TL maddi, 12.500,00 TL manevi tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmiÅŸtir.

Kararı, taraf vekilleri temyiz etmiştir.

1-) Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, taraf vekillerinin birleşen davalara yönelik temyiz itirazlarının reddi ile birleşen dava yönünden hükmün ONANMASINA karar verilmiştir.

2-) Asıl dava, davacının koltuk ve masa tasarımına tecavüzün tespiti ve men’i ile maddi ve manevi tazminat istemine iliÅŸkin olup, Mahkemece davanın kısmen kabulüne, davalı ürünlerinin davacının masa tasarımına tecavüz ettiÄŸinin tespitine, tecavüzün men’ine, maddi ve manevi tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmiÅŸtir. Ancak, dosya içerisinde bulunan davacıya ait 95/01497-281 Sayılı tasarımın üç boyutlu bir ürün tasarımı niteliÄŸinde olmadığı, ÅŸematik görsel tasarım niteliÄŸinde olduÄŸu, mülga 554 Sayılı Tasarım KHK’sı uyarınca tasarım korumasının, esası tescile dayalı olup tasarım baÅŸvurusuna konu görsellerin, bilgilenmiÅŸ kullanıcılar tarafından nihai kullanımı sırasında insan duyularıyla algılanabilir kısımları korunabilecektir. Ä°ÅŸlevsellik tasarım korumasının kapsamı dışındadır. (C. Suluk Tasarım Hukuk, s 43 vd). Keza tasarım baÅŸvurusuna iliÅŸkin tarifname ile Locarno AnlaÅŸmasına göre yapılan ürün sınıflandırmasının da korumanın kapsamının belirlenmesinde bir önemi bulunmamaktadır. Bu durumda anılan tasarımın ancak aynı ya da ayırt edilemeyecek ölçüde benzerinin ÅŸematik görsel tasarım ÅŸeklinde oluÅŸturularak kamuya açıklanması halinde tecavüzde bulunulabileceÄŸi gözetilmeksizin ve davalı tarafça böyle bir tasarım konusu ürün üretmediÄŸi dikkate alınmaksızın Mahkemece davalı tarafından üretilen masa ürünlerinin davacı tarafa ait 95/01497-281 Sayılı tasarıma tecavüz oluÅŸturduÄŸundan bahisle davanın kısmen kabulüne karar verilmesi doÄŸru görülmemiÅŸ, kararın asıl dava yönünden davalı yararına bozulması gerekmiÅŸtir.

3-) Bozma sebep ve şekline göre, tarafların asıl davaya yönelik maddi ve manevi tazminata ilişkin temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.


Tasarım Davaları ve Tasarım Avukatı

Bardak Tasarımları Arasındaki Benzerlik, Bilgilenmiş Kullanıcı 6165

Tasarım Tecavüzü veya Tasarım İhlali


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz