Haz 12, 2020
483 Görüntüleme

Tasarımların Mukayesesinde Ayırt Edici Unsurlar Esas Alınır

Yazan
banner

“Kubbe” şeklinin anonim bir şekil unsuru olması nedeniyle kurabiyeler yönünden herhangi bir ayırt ediciliği bulunmadığı gibi incelik – kalınlık, uzunluk – kısalık gibi ölçütlerin de tasarımın ayırt ediciliğine bir etkisi bulunmamaktadır.

Ayrıca kesilmiş kurabiye içinde görünen kısmın nihai kullanım ( piyasaya sunma ) sırasında görünecek kısımlardan olmaması nedeniyle koruma kapsamının belirlenmesinde bir etkisi bulunmamaktadır.

Bu durumda davacı tasarımının tek ayırt edici unsurunun kurabiye üstündeki süsleme olduğu, davacı tasarımında üst süslemenin “yıldız” şekli olduğu, davalı tasarımında ise “kalp” şeklinin bulunduğu, bu şekillerin birbirlerinden tamamen farklı görünümü haiz olması…


YARGITAY 11. HUKUK DAİRESİ E. 2018/4863 K. 2019/6084 T. 2.10.2019

İlk Derece Mahkemesince, dava konusu 2013/04489-1 sıra numaralı kek tasarımının davacı tasarımı karşısında, sadece üst süsleme elemanında farklılaştığı, bu farklılığın da küçük ayrıntıda olup, 1 numaralı tasarımın yeni ve ayırt edici olmadığı sonucunu değiştirmeyeceği, 2013/04489-2 ve 3 sıra numaralı tasarımların ise ambalaj tasarımı olup, her ne kadar ortasında davacı tasarımı ile benzer bulunan 2013/04489-1 numaralı kek tasarımını içerse de bir bütün olarak ele alındığında, davacı tasarımı karşısında ambalaj zemini, desen ve grafik öğeler, ambalaj üzerindeki özgün yazım stili gibi bir çok farklı unsur içermesi karşısında, yeni ve ayırt edici olduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, YİDK’nın 2014-T-360 numaralı kararının kısmen iptali ile davalıya ait 2013/04489 numaralı tasarımın 1 numaralı istemlerinin hükümsüzlüğüne ve sicilden terkinine, fazlaya dair istemlerin reddine karar verilmiştir. Karara karşı taraf vekillerince istinaf isteminde bulunulmuştur.

Bölge Adliye Mahkemesince, mahkemenin vakıa ve hukuki değerlendirmesinde usul ve esas yönünden yasaya aykırılık bulunmadığı gerekçesi ile taraf vekillerinin istinaf isteminin esastan reddine karar verilmiştir.

Kararı, davacı vekili ve davalı TPMK vekili temyiz etmiştir.

1- ) Yapılan yargılama ve saptanan somut uyuşmazlık bakımından uygulanması gereken hukuk kuralları gözetildiğinde İlk Derece Mahkemesince verilen kararda bir isabetsizlik olmadığının anlaşılmasına göre davacı vekilince yapılan istinaf başvurusunun HMK’nın 353/b-1 maddesi uyarınca Bölge Adliye Mahkemesince esastan reddine ilişkin kararın usul ve yasaya uygun olduğu kanısına varıldığından davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.

2- ) Dava, endüstriyel tasarım başvurusuna yapılan itirazın reddine dair YİDK kararının iptali ve tasarımın hükümsüzlüğü istemine ilişkindir. İlk Derece Mahkemesince, yukarıda özetlendiği şekilde davanın kısmen kabulüne dair karar verilmiş, taraf vekillerinin istinaf istemi üzerine Bölge Adliye Mahkemesince istinaf istemlerinin esastan reddine karar verilmiştir. Ancak, İlk Derece Mahkemesince, davacı tarafın TPMK nezdindeki itiraza dayanak önceki tarihli 2012/4598 Sayılı endüstriyel tasarımı mesnet alınarak davalı tarafa ait 2013/4489 – 1 Sayılı tasarım ile ilgili YİDK kararının kısmen iptali ile tasarımın hükümsüzlüğüne karar verilmiş ise de,

  • Kubbe” şeklinin anonim bir şekil unsuru olması nedeniyle kurabiyeler yönünden herhangi bir ayırt ediciliği bulunmadığı gibi incelik – kalınlık, uzunluk – kısalık gibi ölçütlerin de tasarımın ayırt ediciliğine bir etkisi bulunmamaktadır,
  • Ayrıca kesilmiş kurabiye içinde görünen kısmın nihai kullanım ( piyasaya sunma ) sırasında görünecek kısımlardan olmaması nedeniyle koruma kapsamının belirlenmesinde bir etkisi bulunmamaktadır.
  • Bu durumda davacı tasarımının tek ayırt edici unsurunun kurabiye üstündeki süsleme olduğu, davacı tasarımında üst süslemenin “yıldız” şekli olduğu, davalı tasarımında ise “kalp” şeklinin bulunduğu, bu şekillerin birbirlerinden tamamen farklı görünümü haiz olması,

nedeniyle mevcut deliller karşısında davalı tarafa ait 2013/4489 – 1 Sayılı endüstriyel tasarımın da yeni ve ayırt edici olduğunun kabulü gerekirken hatalı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiş, hükmün açıklanan nedenlerle mümeyyiz davalı yararına bozulmasına karar vermek gerekmiştir.


Tasarım Davaları ve Tasarım Avukatı

Ayırt Edicilik; Ortak Özelliklere Ağırlık Verilmesi

Ayırt Edicilik Araştırması, Bilirkişi İncelemesi


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz