Haz 17, 2020
555 Görüntüleme

Tasarımı Geliştirmedeki Seçecek Özgürlüğü Kavramı; Kek Kalıpları

Yazan
banner

Mahkemece, taraf tasarımlarındaki benzerliklerin, tasarıma konu kek dilimi emtiası yönünden teknik ve pazarlama yöntemleri açısından zorunlu unsurlar olduğu kek emtiası açısından kullanılabilecek geometrik formların ve seçenek özgürlüğünün sınırlı olduğu gözetilmeksizin, yenilik ve ayırt edicilik niteliğini sağladığı halde 2012/04727-7,8,10,12 numaralı tasarımlar yönünden davanın reddi yerine hatalı değerlendirme yapılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmesi doğru olmamış…


YARGITAY 11. HUKUK DAİRESİ E. 2017/3530 K. 2019/2825 T. 10.4.2019

Bir tasarımın koruma kapsamı belirlenirken o tasarımın bilgilenmiş kullanıcı üzerinde yarattığı genel izlenim dikkate alınır. Koruma kapsamının belirlenmesinde, kıyaslanan tasarımların farklılıklarından çok ortak özelliklerine ağırlık verilir ve tasarımcının tasarlanan ürünün cinsi ve özellikleri açısından seçenek özgürlüğüne bakılır.

Mahkemece, görüşüne başvurulan bilirkişi heyeti raporunda, dava konusu tasarımlardan 7 ve 12 numaralı tasarımlarda gövdenin çok sayıda köşeden oluşan yapısı nedeniyle daireye yakın bir görünüm aldığı belirtilmiş ise de söz konusu tasarımların esasen bir “istiridye kabuğu” görünümünde olduğu ve davacı tasarımı olan yuvarlak hatlı kek dilimi ile benzerlik göstermediği, dava konusu 8 ve 10 numaralı tasarımlar bakımından ise üst orta kısımlarda yer alan geniş bombe ve yukarıya doğru daralan gövde yapısı sebebiyle davacı tasarımlarına yaklaştığı değerlendirilmesinde bulunulmuş ise de bu tasarımların da “kupa” veya “taç” görünümünde olduğu ve dairesel yapıdaki davacı tasarımı ile benzerlik göstermediği anlaşılmaktadır.

Bu durumda mahkemece, taraf tasarımlarındaki benzerliklerin, tasarıma konu kek dilimi emtiası yönünden teknik ve pazarlama yöntemleri açısından zorunlu unsurlar olduğu kek emtiası açısından kullanılabilecek geometrik formların ve seçenek özgürlüğünün sınırlı olduğu gözetilmeksizin, yenilik ve ayırt edicilik niteliğini sağladığı halde 2012/04727-7,8,10,12 numaralı tasarımlar yönünden davanın reddi yerine hatalı değerlendirme yapılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmesi doğru olmamış davalı vekilinin karar düzeltme isteminin kabulüyle Dairemizin onama ilamının kaldırılarak, mahkemece verilen kararın açıklanan nedenlerle bozulması gerekmiştir.


Tasarımı Geliştirmedeki Seçenek Özgürlüğü

Tasarım Korumasının Kapsamı

Tasarımın Gözle Görünen Kısımları Korunur


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz