Haz 26, 2020
1043 Görüntüleme

Tasarımı Ön Kullanım Hakkı

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanunu m. 60’a göre; Tescil başvurusunun yapıldığı tarihten veya rüçhan hakkı tarihinden önce, tescilli tasarımın koruma kapsamına giren ve tescilli tasarımdan bağımsız olarak yapılan bir tasarımı iyi niyetli olarak ticari amaçla Türkiye’de kullanmaya başlamış veya bu amaç için ciddi ve etkin hazırlıklar yapmış üçüncü kişilere önceki kullanımından dolayı, bu hazırlıklarla sınırlı olmak üzere işletmenin makul ihtiyaçlarını giderecek ölçüde tasarımı kullanma hakkı verilir. Önceki kullanımdan doğan hak, Sicile kaydedilerek yayımlanır.

Bu haktan yararlanmak için kanun bazı kurallar koymuştur;

  • Ön kullanımdan doğan bir haktan söz edebilmek için hazırlığın veya kullanımın Türkiye’de gerçekleşmesi gereklidir.
  • Ön kullanım hakkı başvuru veya rüçhan tarihinden önceki kullanımlarla sınırlıdır.
  • Ön kullanım hakkı sahibi söz konusu tasarımı bu hak kapsamında hangi amaç için kullanıyorsa veya hazırlığı hangi amaçla yapmışsa bu çerçevede kullanabilecektir.
  • Ön kullanıcı tasarımı tescilli tasarım sahibinin tasarımından bağımsız bir şekilde geliştirmiş olmalı, kullanım veya kullanım hazırlığını yaparken iyi niyetli olmalıdır.
  • Hazırlık ve kullanım ciddi ve gerçek olmalıdır.
  • Kullanım işletmenin ihtiyaçlarını giderecek ölçüde olmalıdır.

Tasarım Davaları ve Tasarım Avukatı

Marka ve Tasarım; Kümülatif Koruma


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz