Haz 29, 2020
687 Görüntüleme

SMK m. 58; Tasarımda teknik fonksiyonun zorunlu kıldığı görünüm

Yazan
banner

SMK m. 58/4-b’ye göre; Ãœrünün, sadece teknik fonksiyonunun zorunlu kıldığı görünüm özellikleri, koruma kapsamının dışında kalacaktır.

Tasarım hukuku ile bir ürün ya da bir ürünün parçasının tasarımı korunur, ürünün bizzat kendisi korunmaz. Bazı durumlarda ürünün teknik fonksiyonu ürünün şeklini belirler. Böyle bir durumda ürünün tasarımı korunursa ürün üzerinde bir kişiye tekel hakkı tanınmış olur. Tasarımcısına alternatif bir tasarım yaparak rekabet imkanı tanımayan tasarımlar koruma görmemelidir. Tasarımın fonksiyonel özellikleri seçenek sunuyorsa görünüme yapılan katkı oranında bir koruma sağlanacaktır. Ancak fonksiyonun tamamen ürünü şekillendirmesi durumunda tasarımcının bir katkısı olmayacağından tasarım koruması söz konusu olmayacaktır.

Seçenek bırakmayan tasarımların korunmayacağı kuralı tasarım ve patent hukuku arasındaki sınırı belirler. Teknik fonksiyonu veya ürünün işlevini koruma tasarım hukukunun sınırlarında değildir. Teknik fonksiyon patent ve faydalı model korumasından yararlanır.

Tasarlanan veya tasarımın uygulandığı ürünün bir başka ürüne monte edilmesi veya bağlanması için mutlaka belli boyutlarda üretilmesi gerekiyorsa sadece zorunluluk arz eden kısımları koruma kapsamı dışında kalır ve bu kısımların başkaları tarafından kullanılması ihlal yaratmaz. Bu nedenle Yargıtay kararlarında yerel mahkemelerde yapılan yargılamalar kapsamında alınan bilirkişi raporlarında tasarımların teknik zorunluluk gösteren kısımlarına dikkat edilip edilmediğinin üzerinde durulmaktadır.

Tasarım Davaları ve Tasarım Avukatı

Bardak Tasarımları Arasındaki Benzerlik, Bilgilenmiş Kullanıcı 6165

Marka ve Tasarım; Kümülatif Koruma

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/847201

https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/186763/mod_resource/content/1/13.%20Hafta%20-%20Tasar%C4%B1m%20III.pdf


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz