Tem 3, 2020
770 Görüntüleme

Tasarım Tescili, Yayın ve İtiraz

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanunu(SMK) m. 64’e göre Türk Patent tasarım başvurusunun uygun şekilde ve gerekli evraklarla yapılıp yapılmadığını inceler ve eksiklik olmadığına karar verirse yayın kararı verilir. Eksiklik tespit ederse eksikliklerin giderilmesi için süre verir. Eksikler verilen sürede giderilmezse başvuru yapılmamış sayılır. Yapılan incelemede yeni olmadığı tespit edilen tasarım başvuruları reddedilir.

SMK m. 69’a göre; Tescilli tasarımlar beşer yıllık sürelerle en çok 25 yıllık bir koruma sağlar.

SMK m. 65’e göre; Başvuru tarihi kesinleşen ve 64. madde hükmüne göre reddedilmemiş tasarım tescil başvurusu, tescilli tasarım olarak Sicile kaydedilerek Bültende yayımlanır ve tasarım tescil belgesi düzenlenir.

SMK m. 66’ye göre; Başvuru sahibi, başvuru sırasında, başvuru veya varsa rüçhan tarihinden başlamak üzere otuz ay süreyle yayım erteleme talebinde bulunabilir.Enstitü, yayım erteleme süresinin sona erdiği tarihte veya hak sahibinin isteği üzerine daha önceki bir tarihte, başvuru ile ilgili bütün kayıt ve belgeleri üçüncü kişilerin incelemesine açar ve yönetmelikte belirtilen şekilde yayımlar. Ancak, yayımdan önce tasarım hakkı sahibinin, yayım ücretini ödemesi ve başvuru sırasında sadec tasarımın kullanıldığı veya uygulandığı ürünün bir örneği verilmişse, tasarımın yayıma uygun görsel anlatımını vermesi şarttır. Bu şartların yönetmelikte belirtilen süre içerisinde yerine getirilmemesi durumunda Sicile kaydedilmiş tasarımın başvuru tarihinden itibaren hükümsüz olduğu kabul edilir. 

SMK m. 67’ye göre; Başvuru sahipleri, 64. madde uyarınca verilen kararlara karşı, kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde gerekçeli ve yazılı olarak itiraz edebilir.  Üçüncü kişiler tasarım tescilinin yayım tarihinden itibaren üç ay içinde tasarımın, 55. maddenin birinci ve ikinci fıkrasında yer alan tanımlara uygun olmadığı, 56. ve 57. maddede belirtilen şartları taşımadığı, 58. maddenin dördüncü fıkrası ve 64.  maddenin beşinci fıkrasının (c) bendi kapsamında olduğu, başvurunun kötü niyetli olduğu ve bir fikri veya sınai mülkiyet hakkının yetkisiz kullanımını oluşturduğu gerekçelerini ileri sürerek tescil belgesinin verilmesine yazılı olarak itiraz edebilir. İtirazlar, görüşlerini açıklayabilmesi için tasarım tescil sahibine bildirilir.

Tasarım Davaları ve Tasarım Avukatı

Tescilsiz Tasarımlar ile Alakalı Sınai Mülkiyet Kanunu Hükümleri

Tasarımların Sona Ermesi; Sürenin Dolması, Vazgeçme, Yenilememe,

 

 


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz