Tem 7, 2020
481 Görüntüleme

Tasarımların Sona Ermesi; Sürenin Dolması, Vazgeçme, Yenilememe,

Yazan
banner

Tasarımların diğer Sona Erme Hâlleri ve Sonuçları şunlardır;

Sona erme ve sonuçları

SMK MADDE 80- (1) Tasarım hakkı;

a) Koruma süresinin dolması veya tescilin yenilenmemesi,

b) Hak sahibinin hakkından vazgeçmesi,

sebeplerinden birinin gerçekleşmesi ile sona erer.

(2) Başvuru veya tescil sahibi, tasarım hakkından tamamen veya kısmen vazgeçebilir.

(3) Vazgeçmenin yazılı olarak Kuruma bildirilmesi gerekir. Vazgeçme, sicile kayıt tarihi itibarıyla hüküm doğurur ve Bültende yayımlanır.

(4) Sicile kayıtlı hak ve lisans sahiplerinin izni olmadıkça, tasarım sahibi bu hakkından vazgeçemez.

(5) Tasarım üzerinde, üçüncü bir kişi tarafından hak sahipliği iddia edilmiş ve bu hususta alınan tedbir kararı sicile kaydedilmişse, bu kişinin izni olmadıkça, tasarımdan doğan haklardan vazgeçilemez.

Tescilli tasarımların koruma süresi başvuru tarihinden itibaren beş yıldır. Tasarım hakkının koruma sürssi beşer yıllık dönemler halinde azami yirmi beş yıllığına yenilenebilir. Başvurunun kesinleşmesinden tasarımın koruma süresi beşer yıllık dönemler halinde yenilenmeyen veya tasarımın koruma süresi yenilenmiş olmakla birlikte yirmi beş yıllık azami tasarımın koruma süresi dolan tasarımlardan doğan hak kendiliğinden ortadan kalkar.

SMK m. 69/4’e göre; tasarımın yenileme talebinin tasarım sahibi tarafından koruma süresinin sona erdiği tarihten önceki altı ay içinde yapılması ve aynı süre içinde yenileme ücretinin ödendiğine ilişkin bilginin Kuruma sunulması gerekir. Bu süre içinde talebin yapılmaması veya yenileme ücretinin ödendiğine ilişkin bilginin Kuruma sunulmaması hâlinde tasarımın yenileme talebi, tasarımın koruma süresinin sona erdiği tarihten itibaren altı aylık süre içinde ek ücretin ödenmesi şartıyla da yapılabilir.

Tasarım hakkı sahibi tasarımından kısmen veya tamamen vazgeçebilir. Tasarımdan vazgeçme muhtemel bir ihtilafın önüne geçme gibi çeşitli amaçlarla yapılabilir.

Tasarım Hükümsüzlüğü ve Tasarım Hükümsüzlüğü Kararının Etkileri

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/981463

https://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/resources/temp/B239E40A-4954-40A5-A9AF-7823B3D398BC.pdf#:~:text=Tescilli%20tasar%C4%B1mlar%C4%B1n%20koruma%20s%C3%BCresi%20ba%C5%9Fvuru,suretiyle%2025%20y%C4%B1la%20kadar%20uzat%C4%B1labilir.&text=talep%20edilen%20tasar%C4%B1m%C4%B1n%20T%C3%BCrkiye’de,sunuldu%C4%9Fu%20tarihten%20itibaren%20%C3%BC%C3%A7%20y%C4%B1ld%C4%B1r.


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz