Tem 10, 2020
989 Görüntüleme

Marka, Patent, Tasarım ile Alakalı İhtiyati Tedbirler ve Gümrük Uygulamaları

Yazan
banner

SMK’da ihtiyati tedbir talebi, marka, patent, tasarım ve coÄŸrafi iÅŸaretler için 159. maddede düzenlenmiÅŸtir.

İhtiyati tedbir talebi ve ihtiyati tedbirin niteliği başlığını taşıyan madde şöyledir;

MADDE 159- (1) Bu Kanun uyarınca dava açma hakkı olan kişiler, dava konusu kullanımın, ülke içinde kendi sınai mülkiyet haklarına tecavüz teşkil edecek şekilde gerçekleşmekte olduğunu veya gerçekleşmesi için ciddi ve etkin çalışmalar yapıldığını ispat etmek şartıyla, verilecek hükmün etkinliğini temin etmek üzere, ihtiyati tedbire karar verilmesini mahkemeden talep edebilir.

(2) İhtiyati tedbirler özellikle aşağıda belirtilen tedbirleri kapsamalıdır:

a) Davacının sınai mülkiyet hakkına tecavüz teşkil eden fiillerin önlenmesi ve durdurulması.

b) Sınai mülkiyet hakkına tecavüz edilerek üretilen veya ithal edilen tecavüze konu ürünlere, bunların üretiminde münhasıran kullanılan vasıtalara ya da patenti verilmiş usulün icrasında kullanılan vasıtalara, tecavüze konu ürünler dışındaki diğer ürünlerin üretimini engellemeyecek şekilde, Türkiye sınırları içinde veya gümrük ve serbest liman veya bölge gibi alanlar dâhil, bulundukları her yerde elkonulması ve bunların saklanması.

c) Herhangi bir zararın tazmini bakımından teminat verilmesi.

(3) İhtiyati tedbirlerle ilgili bu Kanunda hüküm bulunmayan hususlarda 12/1/2011 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümleri uygulanır.

Mahkeme ihtiyati tedbir olarak tasarım hakkına tecavüz teşkil eden fiillerin durdurulmasına karar verebilir. Böyle bir kararın verilebilmesi için tecavüzün gerçekleşmesi şart değildir. Tecavüz fiili için ciddi hazırlık çalışmalarının bulunduğu, gecikmesinde tehlike veya önemli bir zararın doğabileceği durumlarda tedbir istenebilir.

Mahkeme marka, tasarım, patent, coğrafi işaret hakkına tecavüz edilerek üretilen veya ithal edilen ürünlere ve tasarımı meydana getirirken doğrudan kullanılan araçlara el konulmasına ve bunların muhafazasına da karar verebilir. Türkiye sınırları içinde olmakla birlikte gümrük, serbest bölge gibi yerlerde olan ürünlere de el konulabilir.

Kaçak Eşya ve Kaçak Eşya Naklinde Kullanılan Taşıtlara İlişkin İşlemler hakkında Tasfiye Genel Tebliği m.9 hükmünde marka, patent, tasarımı kapsayan fikrî ve sınai mülkiyet haklarını ihlal eder nitelikteki eşyaya ilişkin işlemler düzenlenmektedir.

TebliÄŸ m.9/1’de e; 21.03.2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda tanımlanan suçların konusunu oluÅŸturan ve aynı zamanda fikrî ve sınai mülkiyet haklarını ihlal eder nitelikte olduÄŸundan şüphe edilen eÅŸyanın, bir gümrük iÅŸlemi ile baÄŸlantılı olması halinde gümrük idaresine ait ambarlara alınacağı, düzenlenmiÅŸtir.

TebliÄŸ m.9/2’de ; yurt içinde fikrî ve sınai mülkiyet haklarını ihlal ettiÄŸi şüphesi ile elkonulan eÅŸyanın gümrük iÅŸlemleri ile baÄŸlantısının kurulamaması halinde bu tür eÅŸyanın, 22.12.2016 tarihli ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) m.163 hükmüne göre hızlı imha prosedürüne tabi tutulması gerektiÄŸinden bahisle gümrük idaresince teslim alınmaksızın milli emlak birimlerine teslim edileceÄŸi belirtilmiÅŸ, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında dava açılması halinde bu tür eÅŸya gümrük ambarlarına alınabileceÄŸi gibi eÅŸyanın tasfiyesine iliÅŸkin iÅŸlemlerin yerinde de gerçekleÅŸtirilebileceÄŸi, düzenlenmiÅŸtir.

Tebliğ m.9/3 hükmünde; Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında yurt içinde el konulan ve aynı zamanda SMK kapsamında olduğu değerlendirilerek gümrük idaresine teslim edilen eşya ile ilgili olarak SMK kapsamında dava açılması ve mahkemesince imhası yönünde karar verilmesi halinde, eşyanın depolanması, imhası ve yapılan diğer masrafların yükümlüsünden tahsil edileceği, belirtilmiştir.

TebliÄŸ m.9/2 hükmü SMK m. 163’e atıf yapmaktadır. Anılan madde ortak hükümlerde yer alsa bile yalnız markalara uygulanabilecek niteliktedir. Çünkü SMK m.163 hükmü SMK’da düzenlenen suçlarla alakalıdır ve SMK’da yer alan yegane suç SMK m.30’da ifade edilen marka hakkına tecavüz suçudur. Bununla birlikte TebliÄŸ m.9/1 ve m.9/3 hükümlerinde sınai mülkiyet hakkının ihlalinden söz edilmekte olduÄŸundan ve bu ihlal halinin suç niteliÄŸinde olması koÅŸulu aranmadığından marka, patent, tasarımların tümü için uygulama imkanı bulabilecektir.

Marka Gümrük Tecavüz

Taklit Ürünlere Gümrükte El Koyma

https://uygulama.gtb.gov.tr/FSMH/Klavuz/fsmhebasvururehberi.pdf

 


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Comments to Marka, Patent, Tasarım ile Alakalı İhtiyati Tedbirler ve Gümrük Uygulamaları