Tem 13, 2020
1594 Görüntüleme

Tasarımın Gaspı

Yazan
banner

Tasarımın gaspı Sınai Mülkiyet Kanunu(SMK) m. 71/1’de düzenlenmiÅŸtir. SMK m. 71/1’e göre; Tasarım baÅŸvurusu gerçek hak sahibi olmayan bir kiÅŸi tarafından yapılmış veya tasarım bu kiÅŸi adına tescil edilmiÅŸse veya tescilsiz tasarım gerçek hak sahibi olmayan bir kiÅŸi tarafından kamuya sunulmuÅŸsa, gerçek hak sahibi olduÄŸunu iddia eden kiÅŸi, tasarım hakkından doÄŸan diÄŸer hak ve talepleri saklı kalmak kaydıyla, tasarım sahipliÄŸinin kendisine devredilmesini veya tasarım sahibi olarak tanınmayı mahkemeden talep edebilir.

Tasarımın gaspı nedeniyle açılan davada ileri sürülen talepler dava sonunda verilen kesin hüküm veya açılan davayı herhangi  bir şekilde sona erdiren diğer haller ilgili kişilere karşı hüküm ve sonuç doğurmak üzere sicile kaydedilir.

SMK m. 81/1-c’ye göre tasarımın gaspı aynı zamanda bir tecavüz hali olduÄŸu için  tecavüz, tazminat gibi iddialar da tasarımın gaspı iddiasıyla birlikte ileri sürülebilecektir.

Yargıtay’ın kararlarına göre sınai mülkiyet haklarının tümünde “gerçek hak sahipliÄŸi” ilkesi benimsendiÄŸi için tasarımın gaspı nedeniyle hükümsüzlük yanında ayrıca tescile de karar verilmesi gerekmektedir(Yargıtay 11. HD 2005/3752-2005/3681).

http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/TEZ/46117.pdf

https://acikerisim.deu.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12397/11193/226815.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz