Tem 14, 2020
1109 Görüntüleme

Tasarıma, Markaya, Patente Dayanan Taleplerde Zamanaşımı

Yazan
banner

SMK m. 157’ye göre; Sınai mülkiyet hakkı veya geleneksel ürün adından doğan özel hukuka ilişkin taleplerde, 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun zamanaşımına ilişkin hükümleri uygulanır. BK’da zamanaşımı süresi haksız fiiler için zarara uğrayanın fiili ve faili öğrenmesinden itibaren 1 yıl, fiilin gerçekleşmesinden itibaren 10 yıl, sözleşmeden doğan borçlarda 10 yıl olarak belirlenmiştir.

Tecavüzün durdurulması ve önlenmesine ilişkin davalarda tecavüz sürdüğü müddetçe zamanaşımı işlemez. Buna karşın devam eden tecavüzün önlenmesi için açılacak davalarda karşı tarafın iyi niyetli kabul edilmesi halinde ve kullanılan markaya, tasarıma, patente önemli yatırımlar yapması, emek harcaması durumunda tecavüz davasının reddi söz konusu olabilecektir.

Tasarımın gaspı halinde zamanaşımı süresi tescilli hakkın ilanı tarihinden itibaren iki yıldır. Tasarımı kendi adına tescil ettiren kişi tasarımın başkasına ait olduğunu biliyor veya bilmesi gerekiyorsa yani kötü niyetliyse 2 yıllık süre uygulanmaz. Kötü niyetin varlığı halinde koruma süresinin sonuna kadar dava açılabilir.

Sessiz Kalma Yoluyla Hak Kaybı 456

Marka Tecavüzü Zamanaşımı

Unvanın Haksız Rekabet, Zamanaşımı

 


İletişim Kurun


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz