Eyl 30, 2020
1022 Görüntüleme

Senkronizasyon Yoluyla İşleme Hakkının İhlali; We will rock you

Yazan
banner

Mahkemece, bozma ilamı ve tüm dosya kapsamına göre, “we will rocky you, we are the champions” isimli eser ile “Karasevda” adlı müzik eserlerinin müvekkillerinin muvafakati olmaksızın davalı şirketin “yok böyle dans” adlı yarışma programında izinsiz kullanımı davalı eyleminin  FSEK m. 6/3 uyarınca senkronizasyon yoluyla işleme hakkının ihlali niteliğinde olduğu, davacıların FSEK m. 68 kapsamında 3 kat tazminat talep etme haklarının bulunduğu, yabancı müzik eserlerinin her biri için 2.500’er TL’den 5.000 TL, “Kara Sevda” isimli müzik eseri için 5005 TL olabileceği gerekçesi ile FSEK. 68.madde gereğince 3 kat karşılığı 15.000 TL’nin davalıdan alınarak davacı … A.Ş’ye verilmesine, “Kara Sevda” isimli müzik için FSEK m. 68 gereğince tazminatın üç katı karşılığı 15.015 TL’nin davalıdan alınarak her iki davacıya ödenmesine, fazla istemin reddine karar verilmiştir.


YARGITAY 11. HUKUK DAİRESİ E. 2019/3734 K. 2020/2327 T. 4.3.2020

Davacılar vekili, mali hakları müvekkillerinden Müzikotek’e ait “we will rocky you, we are the champions” isimli eserler ile mali hakları Müzikotek’e, kayıt ve yorumcu hakları ise E. Grafson müziğe ait “Karasevda” adlı müzik eserlerinin müvekkillerinin muvafakati olmaksızın davalı şirketin “yok böyle dans” adlı yarışma programında izinsiz kullanımı nedeniyle tecavüzün ref’i ve men’i, Müzikotek Organizasyon Pazarlama Tic. A.Ş. için “we will rocky you” adlı müzik için stopaj dahil 6.000,00 TL, “We are the Champions” adlı eser için stopaj dahil 6.000,00 TL, “Kara Sevda” adlı eser için stopaj dahil 6.000 TL, E. Grapson şirketi için “Kara Sevda” adlı müzik eseri için stopaj dahil 6.000,00 TL olmak üzere toplam 24.000,00 TL’nin FSEK’nın 68. maddesi gereğince 3 katı tutarı 72.000,00 TL’nin “Kara Sevda” adlı eser için 27/11/2010, diğer eserler için 25/12/2010 tarihinden işleyecek ticari avans faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili, davacıların mali haklarını meslek birliğine devrettiklerini ve dans gösterisinin yayınlandığı Show TV kanalıyla meslek birlikleri arasında söz konusu eserlerin kullanımı konusunda anlaşma bulunduğunu, telif haklarının adı geçen meslek birliklerine ödendiğini, bu nedenle davacıların dava ehliyetlerinin bulunmadığını, müziğin dans eşliğinde verildiğini, müvekkilinin dava konusu eserleri herhangi bir şekilde çoğaltıp işleyerek yayınlamadığını, senkranizasyonun da söz konusu olmadığını, talebin fahiş olduğunu, savunarak, davanın reddini istemiştir.

Mahkemece, bozma ilamı ve tüm dosya kapsamına göre, davalı eyleminin FSEK m.  6/3.  uyarınca senkronizasyon yoluyla işleme hakkının ihlali niteliğinde olduğu, davacıların FSEK m. 68 kapsamında 3 kat tazminat talep etme haklarının bulunduğu, yabancı müzik eserlerinin her biri için 2.500’er TL’den 5.000 TL, “Kara Sevda” isimli müzik eseri için 5005 TL olabileceği gerekçesi ile FSEK. 68.madde gereğince 3 kat karşılığı 15.000 TL’nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, “Kara Sevda” isimli müzik için FSEK m. 68  gereğince tazminatın üç katı karşılığı 15.015 TL’nin davalıdan alınarak her iki davacıya ödenmesine, fazla istemin reddine karar verilmiştir.

Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.

Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin bütün temyiz itirazları yerinde değildir.

FSEK m. 68 Telif Hakkı Tazminatı Rayiç Bedelin Üç Katı

FSEK m. 1/B-a “SAHİBİNİN HUSUSİYETİNİ TAŞIMA” Kavramı


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz