Eki 13, 2020
498 Görüntüleme

FSEK ve Kapsamı

Yazan
banner

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun(FSEK) amacı eser sahiplerince meydana getirilen eserler ile eserle bağlantılı hak sahiplerinin ürünleri üzerindeki mali ve manevi hakları tespit etmek, korumak, eser ve esere bağlı ortaya çıkan ürünlerden yararlanma şartlarını düzelnemek, ve ihlal halinde yaptırımları ortaya koymak şeklinde açıklanmıştır.

FSEK’in 1/B bendinde “eser” kavramının kapsamı genel olarak belirlenmiş olup uyuşmazlık halinde eser niteliğinin tayini mahkemelere bıraklılmıştır. Dava konusu ürünün eser olup olmadığının tayini için teknik bir bilgiyi gerektirdiği durumlarda mahkemeler bilirkişi görüşü almaktadırlar.  Fotograf, tv formatı, bilgisayar programı gibi şeylerin eser olup olmadığı hususunda bilirkişi incelemesi gerektiği Yargıtay tarafından birçok zaman belirtilmiştir.

Eser sahibinin fikri çabası sonucunda meydana getirdiği eseri üzerinde maddi ve manevi haklar açısından tekel hakkı bulunmaktadır.

Eser ile sahibi arasındaki bağı oluşturan manevi haklar mirasla miracçılara geçmesse de manevi haklardan bazıları eser sahibinin belirlediği kişiler tarafından kullanılabilir.

Eserden iktisaden yararlanma hakkı veren işleme, çoğaltma, yayma, temsil, umuma iletim gibi haklardır. Bu hakların eser sahibinden izinsiz olarak başkaları tarafından kullanılması telif hakkı ihlali oluşturur.

Eser sahibi tarafından yaratıldığı anda kendiliğinden telif hakkı doğar ne tescile ne de umuma arz edilmesine gerek yoktur. Ancak eserin sahibindne izinsiz şekilde umuma arz edilmesi telif hakkı ihlali doğurur(FSEK m. 14/1).

FSEK’e eklenen EK.4. maddeye göre; Eser ve eser sahibi ile eser üzerindeki haklardan herhangi birinin sahibi veya eserin kullanımına ilişkin süreler ve şartlar ile ilgili olarak eser nüshaları üzerinde bulunan veya eserin topluma sunulması sırasında görülen bilgiler ve bu bilgileri temsil eden sayılar veya kodlar yetkisiz olarak ortadan kaldırılamaz ve değiştirilemez. Bilgileri ve bilgileri temsil eden
sayıları ve kodları yetkisiz olarak değiştirilen veya ortadan kaldırılan eserlerin asılları veya kopyaları dağıtılamaz, dağıtılmak
üzere ithal edilemez, yayınlanamaz veya topluma iletilemez.

FSEK m. 72’ye göre; Bir bilgisayar programının hukuka aykırı olarak çoğaltılmasının önüne geçmek amacıyla oluşturulmuş ilave
programları etkisiz kılmaya yönelik program veya teknik donanımları üreten, satışa arz eden, satan veya kişisel kullanım
amacı dışında elinde bulunduran kişi altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

Bu hükümler ile de eser sahibinin eserinin elektronik ortamda korunması için, “hak yönetim bilgileri”ni de içeren eserin kullanımına ilişkin tebirlerin etkisiz hale getirilmesini yasaklayabileceği öngörülmüştür.

FSEK m. 1/B-a “SAHİBİNİN HUSUSİYETİNİ TAŞIMA” Kavramı

Eser Sahipliği Karinesi FSEK m. 11/1

fsek eser fsek eser,  fsek avukat fsek avukat,  fsek ankara avukat fsek ankara avukat, telif ankara avukat telif ankara avukat,  fsek dava fsek dava,  telif dava telif dava,  telif avukat telif avukat, telif ankara dava telif ankara dava, telif ankara tecavüz, telif tecavüz ankara avukat, fsek tecavüz, fsek tecavüz avukat, fsek tecavüz ankara avukat


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz