Ara 31, 2020
393 Görüntüleme

Eserdeki Manevi Hakların İhlali, İşleme Eser; NUTUK Kararı 699

Yazan
banner

Yargıtay 11. HD. T. 05.05.2009, E. 2008/609, K. 2009/5370

Davacının mahsulünün asıl eser olan Nutuk’tan istifade edilmek suretiyle vücuda getirilmiş, işleyenin hususiyetini taşıyan bir işlenme olduğu, asıl eser gibi ayrı ve müstakil olarak bu işlemenin de FSEK hükümlerine göre korunması gerektiği, davalıların davacının çoğaltma ve yayma biçimindeki mali haklarının ihlal edildiği, yine davacının manevi haklarının da ihlal edildiği

Davacı vekili, müvekkilinin Türk Dil kurumunun her kademesinde görev almış bir bilim adamı olduÄŸunu, Atatürk’ün DoÄŸumunun 100. Yılını Kutlama Koordinasyon Kurulu BaÅŸkanlığı ‘nın görevlendirmesi ile Atatürk’ün Büyük Nutuk’unu günümüz Türkçesine çevirdiÄŸini, ilk olarak 1984 yılında BaÅŸbakanlık tarafından, daha sonra Atatürk Kültür Dil Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk AraÅŸtırma Merkezi tarafından çeÅŸitli kereler bastırıldığını, davalıların ise müvekkilinin kitabının küçük deÄŸiÅŸiklikler dışında kopyasını kendi eserleri olarak hazırlayıp yayınlandığını, müvekkilinin manevi ve mali haklarının ihlal edildiÄŸini ileri sürerek, fazlaya ait haklar saklı kalmak kaydıyla ÅŸimdilik FSEK’ nun 68. madde uyarınca üç katı tazminat talebine karşılık 500,00 YTL’sı ve FSEK.70/1. maddesi uyarınca 6.000,00 YTL’sı manevi tazminatın olay tarihi Mayıs 2005 tarihinden itibaren avans faizi ile davalılardan tahsiline, kararın ilanına karar verilmesini talep ve dava etmiÅŸtir.

Davalılar vekili, dava konusu eserin davacıya ait olmadığını, eserin işlenmiş eser olarak da kabul edilemeyeceğini, eserin dilinin zaten Türkçe olduğunu, bir çok yayınevleri tarafından basılan Nutuk eserinin bulunduğunu, talebin fahiş olduğunu savunarak, davanın reddini talep etmiştir.

Mahkemece, iddia, savunma, toplanan kanıtlar, bilirkiÅŸi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, davacının mahsulünün asıl eser olan Nutuk’tan istifade edilmek suretiyle vücuda getirilmiÅŸ, iÅŸleyenin hususiyetini taşıyan bir iÅŸlenme olduÄŸu, asıl eser gibi ayrı ve müstakil olarak bu iÅŸlemenin de FSEK hükümlerine göre korunması gerektiÄŸi, davalıların davacının çoÄŸaltma ve yayma biçimindeki mali haklarının ihlal edildiÄŸi, yine davacının manevi haklarının da ihlal edildiÄŸi gerekçesiyle davanın kabulü ile 6.000,00 YTL’ sı manevi tazminatın ve 15.360,00 YTL’sı telif tazminatından ÅŸimdilik 500,00 YTL’nın 30.05.2005 tarihinden itibaren avans faizi ile davalılardan tahsiline karar verilmiÅŸtir.

Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalılar vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.

Telif Hakkı Avukatlığı

Telif Hakkı ve Marka Hakkı İhlalinde Etespit

Telif Hakları İhlali ve Yoksun Kalınan Karın Tazmini 11-71

Eserin Özünün Değiştirilmesi, Telif Hakkı İhlali 11769

fsek dava fsek dava, eser dava eser dava,  eser ihlali eser ihlali,  telif ihlali telif ihlali, işleme eser dava işleme eser dava, fsek avukat fsek avukat,  fsek ankara avukat fsek ankara avukat,  telif tecavüzü telif tecavüzü,  telif tecavüzü avukat telif tecavüzü avukat,  fsek tecavüz avukat fsek tecavüz avukat,  fsek tecavüz dava fsek tecavüz dava,  fsek tecavüz fsek tecavüz, fsek tecavüz ankara fsek tecavüz ankara


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz