Ara 31, 2020
685 Görüntüleme

Eserin Umuma Arzı ve Değiştirilmesini Önleme Hakkı 790

Yazan
banner

Yargılamaya konu eseri, eser sahibinden izinsiz ve teknik bir zorunluluk olmaksızın değiştirerek ve bir musiki eseri ile birlikte icra olunacak biçimde umuma arz etmek suretiyle, davacı eser sahibinin, eserin değiştirilmesinin önlenmesi ve umuma arz biçimini belirlemesi şeklindeki manevi haklarını ihlal ettikleri, FSEK m. 70/1 uyarınca herhangi bir manevi hakkı tecavüze uğrayan eser sahibinin manevi bir zarara uğramış olmasına gerek bulunmaksızın manevi tazminat talep hakkının doğduğu, FSEK’ un, manevi bir hakkın haleldar olmasıyla manevi bir zararın da oluştuğunu, tecavüz ile zarar arasında ayrıca ispatı gerektirmeyen kanuni bir sebep-sonuç bağının bulunduğunu…


Yargıtay 11. HD. T. 14.09.2009, E. 2009/790, K. 2009/9383

Davacı vekili, müvekkilinin Yaşam Ufuk Çizgisi isimli şiir kitabında yayınlanan “KALIT” isimli şiirinin, davalı D.K. tarafından “KALIRSA BİR SORU” ismiyle ikinci kısmının sözleri çıkarılarak değiştirilip bestelenerek, davalı şirketin yapımcı olduğu fonograma davalı D.K. tarafından müzik eseri ile birlikte okunmak suretiyle YENİ TÜRKÜ KOLEKSİYON isimli kaset ve CD formatında satışa çıkarıldığını, bu suretle müvekkilinin mali ve eserin değiştirilmesinin önlenmesi ile umuma arz biçimini belirleme gibi manevi haklarının tecavüze uğradığını ileri sürerek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla FSEK’ nun 68. maddesi uyarınca 3.000.000000 TL maddi, FSEK’ nun 70/1. maddesi uyarınca 5.000.000.000 TL manevi tazminatın faizi ile birlikte davalılardan tahsilini talep ve dava etmiştir.

Davalılar vekili, yargılama konusu Kalıt isimli şiirin 1986 yılında müvekkili D.K. tarafından anılan tarihte yürürlükte bulunan 5846 sayılı FSEK’nun 39. maddesinde yazılı haktan istifade ederek bestelendiğini, şiirin bestelenmesi sırasında yapılan değişikliklerin FSEK’nun 16/2. maddesi kapsamında yapılan teknik ve zorunlu değişiklikler olduğunu, talep edilen tazminatların fahiş bulunduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.

Mahkemece, iddia, savunma, bilirkişi raporları ve tüm dosya kapsamına göre, eylem tarihi itibariyle böyle bir şiirin bestelenip tespite konu edilebilmesi için 2.000,00 YTL bedel ödenmesi gerektiği, eylem tarihine kadar gerçekleşen izinsiz kullanımlar için kaset ya da CD sayısı ile bunların satış fiyatları nazara alınarak, %4 ünün söz yazarı olarak davacıya verilmesi gerektiği, dava tarihine kadar CD için 14.000 adet ve kaset için 15.000 adet bandrol alındığı, eylemin devam ettiği süre zarfındaki fiyat değişimleri de nazara alındığında CD’lerin ortalama satış fiyatının 17,00 YTL, kasetlerin ortalama satış fiyatının ise 11,00 YTL olacağı, dava tarihine kadar ödenen 240,00 YTL’nin mahsubu ile davacının talep edebileceği maddi tazminat miktarının 6.690,00 YTL olacağı, davalıların, yargılamaya konu eseri, eser sahibinden izinsiz ve teknik bir zorunluluk olmaksızın değiştirerek ve bir musiki eseri ile birlikte icra olunacak biçimde umuma arz etmek suretiyle, davacı eser sahibinin, eserin değiştirilmesinin önlenmesi ve umuma arz biçimini belirlemesi şeklindeki manevi haklarını ihlal ettikleri, FSEK m. 70/1.  uyarınca herhangi bir manevi hakkı tecavüze uğrayan eser sahibinin manevi bir zarara uğramış olmasına gerek bulunmaksızın manevi tazminat talep hakkının doğduğu, FSEK’ un, manevi bir hakkın haleldar olmasıyla manevi bir zararın da oluştuğunu, tecavüz ile zarar arasında ayrıca ispatı gerektirmeyen kanuni bir sebep-sonuç bağının bulunduğunu varsaydığı gerekçesiyle davanın kabulü ile FSEK 68. maddesi uyarınca belirlenen 6.690,00 TL telif tazminatından şimdilik 3.000,00 YTL telif tazminatının ve FSEK 70/1. maddesi uyarınca 5.000,00 YTL manevi tazminatın, 27.01.2003 tarihinden İtibaren işleyecek temerrüt faizi ile birlikte davalılardan tahsiline karar verilmiştir.

Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalılar vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.

Bağışlanan, Müzayedede Sergilenen Eserler, Umuma Arz 3278

Eserin Umuma Arzı; Burhan Uygur Kararı

Eserin Umuma Arz Edilmesi, Yayınlanması Zamanı ve Tarzının Belirlenmesi 740

eserin umuma arzı eserin umuma arzı, fsek avukat fsek avukat, fsek dava fsek dava, eser sahibinin adı eser sahibinin adı, eserin değiştirilmesini önleme eserin değiştirilmesini önleme,  işleme eser dava işleme eser dava,  işleme eser telif tecavüz işleme eser telif tecavüz, fsek ankara dava fsek ankara dava,  telif dava telif dava,  telif ankara dava telif ankara dava, telif ankara avukat telif ankara avukat


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz