Oca 21, 2021
278 Görüntüleme

Eser Hakkına İnternet Üzerinden İhlal, Tazminat Hesabı 5561

Yazan
banner

Eser sahibinin mali haklarına tecavüz hususuna ilişkin yasal düzenlemeyi içeren Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu m.  68/1’de eser sahibinin sözleşme yapılmış olması halinde isteyebileceği bedelin veya emsal veya rayiç bedel itibarıyla uğradığı zararın en çok üç kat fazlasını isteyebileceği belirtilmiştir. Burada sözü edilen miktarın hesabı için, önce eserin ve eseri meydana getirenin özellikleri itibarıyla eserin değerini etkileyen bütün faktörler ve çoğaltılan nüsha sayısı nazara alınmak suretiyle normal şartlarda oluşturulacak bir sözleşme uyarınca eseri çoğaltacak olanın hak sahibine vermesi gereken para miktarının bulunması, bundan sonra ise bu miktarın üç katının hesaplanması gerekmektedir. Hak sahibinin isteyebileceği miktar, farazi sözleşme ilkesi uyarınca hesaplanan miktarın üç kat fazlasını geçemez.


Yargıtay11. HD. T. 13.10.2009, E. 2008/5561, K. 2009/10516

Eser sahibinin mali haklarına tecavüz hususuna ilişkin yasal düzenlemeyi içeren 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 68/1. maddesinde, izni alınmamış eser sahibinin sözleşme yapılmış olması halinde isteyebileceği bedelin veya emsal veya rayiç bedel itibarıyla uğradığı zararın en çok üç kat fazlasını isteyebileceği belirtilmiştir. Burada sözü edilen miktarın hesabı için, önce eserin ve eseri meydana getirenin özellikleri itibarıyla eserin değerini etkileyen bütün faktörler ve çoğaltılan nüsha sayısı nazara alınmak suretiyle normal şartlarda oluşturulacak bir sözleşme uyarınca eseri çoğaltacak olanın hak sahibine vermesi gereken para miktarının bulunması, bundan sonra ise bu miktarın üç katının hesaplanması gerekmektedir. Hak sahibinin isteyebileceği miktar, farazi sözleşme ilkesi uyarınca hesaplanan miktarın üç kat fazlasını geçemez.

Somut olayda, mahkemece, hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacıya ait kitabın davalıya ait internet sitesinde yayınlandığı süre içinde davacının satamadığı kitapların bedeli tazminat olarak hesaplanmış ve bu hesaplamaya karşı davacı vekili tarafından yapılan itirazda, taraflar arasında sözleşme yapılmış olsa idi istenecek telif bedelinin 3 katının tazminat olarak belirlenmesi talep edilmiş olup, mahkemece, davacının bu konudaki itirazına itibar edilmeden yazılı şekilde hüküm tesis edilmiştir

Oysa, mahkemece, eser sahibinin tecavüze konu mali haklarının tayin ve tesbitinde açıklanan FSEK’nun 68. maddesindeki hususlar göz önüne alınarak, somut verilere dayalı ve denetime elverişli bir rapor alınarak sonucuna göre, davacının talebinin değerlendirilmesi gerekirken, anılan Yasa’nın 70/2. maddesine göre tazminatın belirlenerek, yazılı şekilde hüküm verilmesi doğru olmamış, kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.

Telif Hakları İhlali ve Yoksun Kalınan Karın Tazmini 11-71

Telif Hakları İhlalinde Müteselsil Sorumluluk 184

fsek avukat fsek avukat fsek dava fsek dava  fsek ankara avukat fsek ankara avukat eser tecavüz eser tecavüz  eser internet tecavüz eser internet tecavüz eser internet dava eser internet dava eser internet tazminat eser internet tazminat telif hakları ihlali telif hakları ihlali telif hakları ihlali avukat telif hakları ihlali avukat telif hak ihlal avukat telif hak ihlal avukat  telif ihlal ankara avukat telif ihlal ankara avukattelif ihlal dava telif ihlal dava telif ankara avukat telif ankara avukat fsek ankara dava fsek ankara dava  fsek tazminat fsek tazminat


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz