Oca 26, 2021
357 Görüntüleme

Telif Hakkına Konu Unsurları İçeren Markalar; Conan Kararı 10694

Yazan
banner

Davacının “Conan” ibaresi ve bununla ilgili çizgi karakter üzerinde telif hakkına sahip olduğu, bu nedenle davalıya ait her iki markanın TPE tarafından 556 Sayılı KHK ‘nin 8/5. maddesi gereğince reddi gerekirken itiraz olmadığı için markaların tescil edildiği, davalının markanın tescil ve kullanımı sırasında kötü niyetli olması nedeniyle davacının sessiz kalma yoluyla hak kaybının söz konusu olmadığı…


Yargıtay 11. HD. T. 09.05.2011, E. 2009/10694, K, 2011/5609)

Davacı vekili, müvekkilinin “Conan” ismi ve karakteri üzerinde telif ve sınai mülkiyet hakkı sahibi olduğunu, davalının, müvekkilinden izin almaksızın “Conan Jeans” ve “Conan Original” ibarelerini tescil ettirdiğini ileri sürerek, davalıya ait tescili markaların hükümsüzlüğüne ve sicilden terkinine, davalının “Conan” ibaresini kullanmasının yasaklanmasına, ürün ve iş evrakına el konularak imhasına, haksız rekabetin men’ine, kararın ilanına, FSEK. m. 68 ve TTK. m. 58 uyarınca tespit edilecek tazminatın üç katı oranında maddi tazminat ile 10.000 TL manevi tazminata hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.

Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, davacıya ait markanın tanınmış marka olmadığı, davacının “Conan” ibaresi ve bununla ilgili çizgi karakter üzerinde telif hakkına sahip olduğu, bu nedenle davalıya ait her iki markanın TPE tarafından 556 Sayılı KHK m. 8/5 gereğince reddi gerekirken itiraz olmadığı için markaların tescil edildiği, davalının markanın tescil ve kullanımı sırasında kötü niyetli olması nedeniyle davacının sessiz kalma yoluyla hak kaybının söz konusu olmadığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulü ile davalı adına tescilli 165916 ve 143166 no.lu markaların hükümsüzlüğü ile TPE sicillerinden ayrı ayrı terkinlerine karar verilmiştir.

Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.

Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.

Çizgi Film Karakterlerinin İzinsiz Çanta Gibi Eşyalarda Kullanımı 285

İnternette Telif Hakkı İhlali, Pepe Çizgi Filmi

 


fsek dava fsek dava türk patent dava türk patent dava yidk kararı iptali davası yidk kararı iptali davası marka hukuku marka hukuku marka tescili marka tescili  marka tescil itiraz marka tescil itiraz marka davası marka davası marka avukatı marka avukatı marka ankara avukat marka ankara avukat telif ankara avukat telif ankara avukat fsek ankara avukat fsek ankara avukat  fsek ankara dava fsek ankara dava fsek tazminat fsek tazminat  fsek avukat fsek avukat telif tecavüz telif tecavüz  telif tazminat telif tazminat

 


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz