Şub 16, 2021
696 Görüntüleme

İmar Değişikliği Nedeniyle Mimari Projede Köklü Değişiklik Yapma Zorunluluğu 5726

Yazan
banner

Davalı tarafından çizilen mimari projede köklü değişiklikler yapılmasının gerektirdiği bu durumda eser sahibinden izin alınmasın zorunlu olmadığı ve davacıların bu davayı açmalarına gerek bulunmadığı ancak davalının proje değişikliği konusunda izninin olmadığını bildirmesi nedeniyle taraflar arasında muaraza çıktığının kabulünün gerektiği, davalının bu davranışının ise MK m. 2. anlamında iyiniyetli bir davranış olarak değerlendirilemeyeceği gerekçesiyle davanın kısmen kabulü ile davaya konu yerde bulunan inşaatlardaki mimari proje değişikliğinin FSEK m. 6/2.  gereğince zorunlu olup eser sahibinden izin alınmasına gerek bulunmadığının tespitine ve muarazanın bu şekilde önlenmesine karar verilmiştir.


Yargıtay 11. HD. T. 05.12.2011, E. 2010/5726, K. 2011/16402

Davacı vekili, bir kısım müvekkillerinin murisi olan Hasibe Toprakçı ile davalının temsilcisi olduğu şirket arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesi düzenlendiğini ancak yüklenicinin temerrüdü nedeniyle bu sözleşmenin feshedildiğini, davalının bu sözleşme gereğince yapılacak olan inşaatların projesini mimar sıfatı ile çizdiğini ancak inşaatların yârim kaldığını, geçen süre içinde imar planındaki değişiklikler nedeniyle söz konusu mimari projenin uygulanamaz hale geldiğini ancak davalının resmi kurumlara yazdığı dilekçeler ile proje değişikliğine muvafakat etmediğini bildirdiğini ileri sürerek, yeni mimari proje çizilebilmesi için davacılara izin verilmesini ve taraflar arasındaki muarazanın giderilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili davanın reddini savunmuştur.

Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, davalı tarafından çizilen mimari projede köklü değişiklikler yapılmasının gerektirdiği bu durumda eser sahibinden izin alınmasın zorunlu olmadığı ve davacıların bu davayı açmalarına gerek bulunmadığı ancak davalının proje değişikliği konusunda izninin olmadığını bildirmesi nedeniyle taraflar arasında muaraza çıktığının kabulünün gerektiği, davalının bu davranışının ise MK’nın 2. maddesi anlamında iyiniyetli bir davranış olarak değerlendirilemeyeceği gerekçesiyle davanın kısmen kabulü ile davaya konu yerde bulunan inşaatlardaki mimari proje değişikliğinin FSEK’nun 16/2. Maddesi gereğince zorunlu olup eser sahibinden izin alınmasına gerek bulunmadığının tespitine ve muarazanın bu şekilde önlenmesine karar verilmiştir.

Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir

Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.

İç Mimari Projenin İzinsiz Kullanılması; Çoğaltma Hakkının İhlali

Eser Niteliğindeki Mimari Proje Varken Aynı Parsele Başka Mimar Proje Yapamaz

https://www.hurriyet.com.tr/aile/yazarlar/emel-korkut/mimarlarin-telif-haklari-neler-41947833

fsek dava fsek dava  fsek avukat fsek avukat  fsek ankara avukat fsek ankara avukat  fsek ankara dava fsek ankara dava telif avukat telif avukat telif ankara avukat telif ankara avukat  telif ankara dava telif ankara dava  alan adı telif tecavüz alan adı telif tecavüz : telif tazminat telif tazminat telif hakkı ihlali telif hakkı ihlali mimari proje fsek mimari proje fsek  mimari proje telif mimari proje telif


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz