Mar 17, 2021
1427 Görüntüleme

FSEK İktibas Serbestisi ve Haber İstisnasının Sınırları 14735

Yazan
banner

FSEK m.  35 uyarınca, yasal olarak kamuya arz edilmiş ilim ve edebiyat, müzik veya güzel sanat eserlerinden, makul ölçülerde ve atıf kurallarınca uymak koşuluyla eser sahibinden izinsiz olarak iktibas yapılması mümkün ise de somut olayda iktibasa konu olan eserin sinema eseri niteliğinde olduğu, FSEK’in 5. maddesinde sinema eserlerinin bağımsız bir eser türü olduğu ve bu haliyle iktibasa konu olabilen eserlerden olmadığı anlaşılmaktadır.

Keza FSEK m. 37’de düzenlenen “haber” istisnası sinema eserleri yönünden mümkün olmakla birlikte, yapılan iktibasın mutlaka günlük olaylarla bağlantılı bir haber içerisinde yer alması ve yapılacak bilgilendirme için olması ve makul miktarı geçmemesi gerekir. r verilmesi doğru görülmemiş bu sebeple kararın davacı yararına bozulması gerekmiştir.


YARGITAY 11. HUKUK DAİRESİ E. 2016/14735 K. 2018/5691 T. 24.9.2018

Dava, davaya konu sinema eserlerinin izinsiz olarak yayınlanması sebebiyle tazminat istemine dair olup, mahkemece davacının mali hak sahibi olduğu sinema eserinin davalı tarafından düzenlenen festival programında yer alan söyleşi sırasında kısmen izinsiz olarak söyleşiyi izleyen topluluğa gösterilmesi eyleminin 5846 Sayılı FSEK m. 35. ve 37’de sayılan istisnalar kapsamında kalması sebebiyle tazminat isteminin reddine karar verilmiştir.

5846 Sayılı FSEK’in 35. maddesi uyarınca, yasal olarak kamuya arz edilmiş ilim ve edebiyat, müzik veya güzel sanat eserlerinden, makul ölçülerde ve atıf kurallarınca uymak koşuluyla eser sahibinden izinsiz olarak iktibas yapılması mümkün ise de somut olayda iktibasa konu olan eserin sinema eseri niteliğinde olduğu, FSEK’in 5. maddesinde sinema eserlerinin bağımsız bir eser türü olduğu ve bu haliyle iktibasa konu olabilen eserlerden olmadığı anlaşılmaktadır.

Keza FSEK m.  37’de düzenlenen “haber” istisnası sinema eserleri yönünden mümkün olmakla birlikte, yapılan iktibasın mutlaka günlük olaylarla bağlantılı bir haber içerisinde yer alması ve yapılacak bilgilendirme için olması ve makul miktarı geçmemesi gerekir.

Somut olayda, filmin oyuncusuyla yapılan söyleşinin günlük olaylarla bağlantılı bir haber niteliği bulunmadığı, söyleşi esnasında filmin bazı kısımlarının halka gösterilmesinin gerekliliğinden söz edilemeyeceği gibi, eserin işaret, ses veya görüntü nakline yarayan vasıtalar aracılığıyla yayınlanması söz konusu olmadığı halde mahkemece FSEK m.  37′ deki “haber” istisnasının kabulü de doğru olmayıp, eserin kısmen de olsa hak sahibinden izinsiz olarak gösterime sunulması hak ihlali mahiyetinde olmakla, mahkemece FSEK m.  68. uyarınca uygun bir tazminat bedeli belirlenerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiş bu sebeple kararın davacı yararına bozulması gerekmiştir.

https://www.telifhaklaridernegi.org/fileSource/tezler/DT-F%C4%B0K%C4%B0R%20VE%20SANAT%20ESERLER%C4%B0%20HUKUKUNDA%20%C4%B0KT%C4%B0BAS%20SERBEST%C4%B0S%C4%B0%20VE%20SINIRLARI-%C3%96ZGE%20%C3%96NC%C3%9C.pdf

İlim Eserlerinde İktibas Serbetisi ve Sınırları 2371


fsek dava fsek dava  fsek ankara dava fsek ankara dava fsek ankara avukat fsek ankara avukat fsek tazminat fsek tazminat telif dava telif dava  telif ankara dava telif ankara dava telif ankara avukat telif ankara avukat  telif hakları avukat telif hakları avukat  fsek fsek  eser fsek tazminat eser fsek tazminat fsek tazminat dava fsek tazminat dava  bilgisayar fsek bilgisayar fsek eser haber istisna eser haber istisna haber istisnası haber istisnası  iktibas serbestisi iktibas serbestisi

 


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz