AÄŸu 17, 2021
465 Görüntüleme

Trafik Kazası Tespit Tutanağı 2462

Yazan

Kaza tespit tutanakları, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli belgelerdendir. Ancak kaza tespit tutanağını düzenleyen zabıt mümzi polis memurları dinlenmeden karar verilmiştir.

banner

Kaza tespit tutanakları, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli belgelerdendir tutanağın geçerliliği ile ilgili şüphe doğduğunda tutanağı düzenleyen memurlar dinlenerek sonuca varılır.


YARGITAY 17. HUKUK DAÄ°RESÄ° E. 2019/2462 K. 2020/4504 T. 8.7.2020

Dava, trafik kazası sebebiyle cismani zarardan kaynaklı maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir.

06.04.2006 tarihli iki jandarma görevlisi tarafından düzenlenen Trafik Kazası Tespit Tutanağı’nda olayın oluÅŸ biçimine iliÅŸkin açıklama kısmında, araçların yol kavÅŸağına geldiÄŸi sırada arkada seyreden davalının yönetimindeki kamyonun önünde seyir halinde bulunan davacının yolcu olarak bulunduÄŸu aracın kavÅŸakta aniden yavaÅŸlamasıyla otomobile arkadan çarptığı, buna göre davalı kamyon sürücüsünün 2918 Sayılı yasanın 84.maddesi gereÄŸince asli kusurlardan arkadan çarpma kusurunu iÅŸlediÄŸi, davacının yolcu olduÄŸu araç sürücüsünün ise 2918 Sayılı yasanın 56/1-a maddesi gereÄŸi tali kusurlu olduÄŸu tespitleri yer almaktadır.

Davacı ve bulunduğu araç sürücü  ifadelerinde özetle, arkalarında seyretmekte olan kamyonun kendilerine arkadan çarptığını; davalı sürücü ise ifadesinde, olay mahalline geldiğinde otomobilin kendisini sollayarak önüne geçtiğini ve kavşak olduğu için hemen frene basıp yavaşladığını, otomobil sürücüsünün büyük ihtimalle yolu şaşırmış olduğunu, önündeki otomobil yavaşlayınca kendisin de frene bastığını, ancak kamyonu yüklü olduğu için arabaya çarptığını beyan etmiştir.

Olaya iliÅŸkin yürütülen ceza yargılamasında ( E. 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2007/548 Esas sayılı dosyası ) makine mühendisinden alınan 05.01.2009 tarihli raporda, kaza tespit tutanağının, araçların teknik özelliklerinin ve hayatın normal seyrinin ortak deÄŸerlendirildiÄŸi gerekçesi ve olay sırasında otomobilin kamyonu sollayarak yakın mesafede önüne geçip fren yapmış olduÄŸunun kabulü ile davacının yolcu olduÄŸu otomobil sürücüsünün kullandığı aracın davalı sürücünün kullandığı kamyonun önüne geçerek yakın mesafeden yolunu kapattığı, kamyon sürücüsünün fren yapmasına raÄŸmen kamyonu durduramadığı, yapacağı baÅŸka bir ÅŸeyin kalmadığından çarpmanın meydana geldiÄŸi tespiti ile davalı kamyon sürücüsünün kusurunun bulunmadığı, kazanın davacının yolcu olduÄŸu araç sürücüsünün asli kusurundan ( 2918 Sayılı yasanın 56 ve 84 maddeleri gereÄŸince ) kaynaklandığı belirtilmiÅŸtir. Bu rapor esas alınarak davalı sürücünün beraatine karar verilmiÅŸ, davacının temyizi ile Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2012/14679 E.-2012/24576 K. Sayılı ilamı ile “kaza tutanağı ile bilirkiÅŸi raporundaki farklı deÄŸerlendirmeler nedeniyle Adli Tıp Kurumu ya da ilgili mercilerden yeniden rapor alınıp sonucuna göre davalının hukuki durumunun tayin ve takdiri gerektiÄŸi” gerekçesiyle karar bozulmuÅŸ ise de, Ä°stanbul 77. Asliye Ceza Mahkemesi 2014/407 Esas sayılı dosyasında davanın zamanaşımı nedeniyle düşmesine karar verilmiÅŸ ve bu karar temyiz edilmeden kesinleÅŸmiÅŸtir.

Bu kez, Mahkemece kaza tespit tutanağı ile ceza yargılaması aÅŸamasında 05/01/2009 tarihinde alınan raporların çeliÅŸki arz etmesi sebebiyle her iki raporun dikkate alınarak kazaya karışan araç sürücülerinin kusur durumlarının belirlenmesi bakımından dava dosyasında ATK’dan rapor aldırılmıştır. 08.01.2016 tarihli Adli Tıp Kurumu raporunda davacı tarafın beyanı doÄŸrultusunda olayın gerçekleÅŸtiÄŸi kabulü halinde davalı sürücünün %100 ( yüzde yüz ) oranında kusurlu, davacının yolcu olduÄŸu araç sürücüsünün kusursuz olduÄŸu; davalı tarafın beyanı doÄŸrultusunda olayın gerçekleÅŸtiÄŸi kabulü halinde, davalı sürücünün kusursuz, davacının yolcu olduÄŸu araç sürücüsünün%100 ( yüzde yüz ) oranında kusurlu olduÄŸu ÅŸeklinde seçenekli rapor düzenlenmiÅŸtir.

Mahkemece, davacının davalı kamyon şoförünün olayda kusurlu olduğunu ispat edemediği, kazanın meydana gelmesinin davalı kamyon şoförünün kusurundan kaynaklandığının ispat edilemediği ve davacı tarafın yemin teklifinde de bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmişse de mahkeme kabul ve gerekçesi yerinde değildir.

Kaza tespit tutanakları, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli belgelerdendir. Ancak kaza tespit tutanağını düzenleyen zabıt mümzi polis memurları dinlenmeden karar verilmiştir. Eksik inceleme ile karar verilemez.

O halde mahkemece, kaza tespit tutanağını düzenleyen polis memurları dinlendikten sonra, toplanmış ve toplanacak tüm delillerle birlikte Adli Tıp Kurumu’nun 08.01.2016 tarihli raporunun deÄŸerlendirilmesi ve sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı ÅŸekilde hüküm kurulması doÄŸru görülmemiÅŸtir.

Trafik Kazasında Asli Kusur-Tali Kusur 17-1083

Kazaya Sebep Olma, Değer Kaybının Hesabı ve Manevi Tazminatın Kusura Göre Belirlenmesi13392

https://kararlarbilgibankasi.anayasa.gov.tr/BB/2013/5619


trafik kazası asli kusur trafik kazası asli kusur trafik kazası tespit tutanağı trafik kazası tespit tutanağı trafik kazası dava trafik kazası dava trafik kazası tazminat trafik kazası tazmina trafik kazası değer kaybı trafik kazası değer kaybı trafik kazası tazminat avukat trafik kazası tazminat avukat trafik kazası ankara avukat trafik kazası ankara avukara trafik kazası ankara dava trafik kazası ankara dava trafik kazası ankara tazminat trafik kazası ankara tazminat


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz