Ağu 25, 2021
345 Görüntüleme

Fırınburger, Kullanımla Ayırt Edicilik Kazanma, Bilirkişi Görüşü 1985

Yazan
banner

Bir markanın tescil edilebilmesi için ayırt edici olması gereklidir. Ayırt edicilik markanın kapsamındaki mal ve hizmetlere göre değerlendirilir. Örneğin ELMA gıda ürünleri için ayırt edici değilken APPLE elektronik ürünlerinde çok yüksek ayırt ediciliğe sahiptir. Ancak ayırt edici olmayan bir işaret yoğun kullanım sonucunda tek bir işletmeyi gösterir hale gelirse bu durumda marka tescil edilebilir. Ancak markanın tescil edilmesi haksız rekabet kuralları içinde normalde serbest kalması gereken işaretin başkalarınca kullanımını engellemez. Ayırt edicilik sektörel bir değerlendirme olduğu için bu konuda bilirkişi görüşüyle hakim bağlıdır.


Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2020/1985 E. , 2021/4395 K.

Mahkemece tüm dosya kapsamına göre; başvuruda kullanılan ibarenin kullanımı zorunlu, jenerik, vasıf belirtici niteliği itibariyle tescil kapsamına alınan malların hizmetlerin ayrılmaz bir parçası olması karşısında işaretin fonksiyonel açıdan anılan malların hizmetlerin serbest bir unsuru olarak değerlendirilmemesi sebebiyle işaretin malları, hizmetleri piyasada ferdileştirerek, teşhis edilebilir kılmaktan ve bu bağlamda malları hizmetleri talep edenlerce başka işletmelerin ürünlerinden ve hizmetlerinden ayırt edebilmesini olanaksız kıldığı, “FIRIN BURGER” ibaresinden müteşekkil işaretin başvuru kapsamında yer alan mal ve hizmetler için somut olarak ayırt edicilik vasfı bulunmadığından başvurunun 556 sayılı KHK m. 7 a, c, d bendi hükümleri gereğince ve işaretin kullanımla ayırt edicilik kazandığına ilişkin kanıtın da bulunmadığı gerekçeleriyle davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
Dava, YİDK kararının iptali ve tescil istemine ilişkin olup, Mahkemece davacının başvurusunun konusu olan “FIRINBURGER” işaretinin 556 sayılı KHK’nın 7/1-a-c-d maddeleri kapsamında marka olamayacak işaretlerden olduğu ve kullanma ile de ayırt edicilik kazandığının ispat edilemediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş ise de; Mahkemece alınan bilirkişi raporuna göre ayırt edicilik kazanan ve böylece tescil engelini aşan “FIRINBURGER” işaretinin marka olabileceği belirtilmiştir. Mahkemece rapor alınması gereği duyulduktan sonra bilirkişi görüşüne itibar edilmediğine göre; sektör bilirkişisi de dahil edilmek suretiyle oluşacak yeni heyetten rapor alınıp, işaretin kullanmayla ilgili mal ve hizmetler bakımından ayırt edicilik kazandığı yönünde dayanılan davacı delilleri de birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru olmadığından kararın temyiz eden davacı yararına bozulması gerekmiştir.

Ankara Kahve Festivali, Markanın Ayırt Ediciliği 2320

https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12575/30241/tarik_mutluoglu_tez.pdf?sequence=1&isAllowed=y


marka dava marka dava  marka ankara dava marka ankara dava  marka ankara avukat marka ankara avukat marka ankara yidk marka ankara yidk  yidk kararı iptali yidk kararı iptali  yidk kararı iptali avukat yidk kararı iptali avukat  yidk kararı iptali ankara avukat yidk kararı iptali ankara avukat  türk patent dava türk patent dava  türk patent avukat türk patent avukat  türk patent ankara avukat türk patent ankara avukat yidk kararı iptali davası yidk kararı iptali davası  patent kararı iptali patent kararı iptali


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz