Kas 23, 2021
772 Görüntüleme

Telif Hakkı Avukatlığı

Yazan
banner

Telif hakları avukatlığı, 5846 sayılı “Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu” kapsamında olan fotoğraf, film, roman, şiir gibi eserlere karşı yapılan taklitleri, kopyalamaları kapsamaktadır. Bir telif hakkı ihlalinden bahsedebilmek için mutlaka eserin tümünün alınması, kopyalanması gerekmez önemli olan kopyalanan kısmın kalitesi, özelliğidir. Telif hakkı avukatı, bu tip eserler üzerinde yorum yapabilecek entellektüel kapasiteye sahip olmasının yanında kimi zaman müvekkili ile de yakından çalışabilecek yapıda olmalıdır.


Telif hakları ile ilgili ülkemizde bilgi düzeyinin artması ve de mahkemeler aracılığıyla yaptırımların daha etkili bir şekilde uygulanması nedeniyle telif hakları avukatına daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Telif hakları kitaplar, fotoğraflar, şiirler, kitaplar hatta dilekçeler gibi çok farklı estetik hususları kapsadığından telif hakları avukatları bazen kendileri bu tip telif hakları materyallerini inceleyerek gereken analizleri yapmakta bazen mimari çizimler gibi karmaşık konuları kapsayan durumlarda müvekkilleri ile belli yoğunlukta çalışma yapmayı da gerektirmektedir.

Telif Hakları ile ilgili mevzuat 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile 6759 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında olmanın yanında  Türk Ticaret Kanunu’nun 56 ve devamı maddelerine göre “haksız rekabet” hükümlerini de kapsar.

Bir kişinin şiir, kitap, resim, heykel, sinema gibi çeşitli şekillerde vücut bulan fikir eseri olarak ortaya koyduğu değerlerin hukuki olarak korunmasına telif hakkı denir. Telif hakkı ihlali durumunda telif hakkı ihlalinin tespiti ve meni talepleri dışında maddi ve manevi tazminat da talep edilebilecektir. Bunun dışında telif hakları ihlali durumunda savcılığa cezai şikayet hakkı da kullanılmaktadır. Genelde telif hakları ihlallerinin korunması için cezai yol çok etkili olmayabilir. Lakin telif hakları ihlali daha detaylı yargılamayı gerektirdiğinden telif hakkı ihlali durumunda yapılan cezai şikayetten tam bir verim alınamayabilir. Ancak hukuk davası belli bir yol aldıktan sonra ve de bilirkişi raporu vs geldikten sonra davalı üzerinde daha büyük baskı yaratılması için özellikle ihlalin açık olduğu durumlarda telif hakları ihlali nedeniyle telif hakları avukatları cezai şikayette bulunabilirler.


 


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz