Şub 11, 2022
488 Görüntüleme

Canlı Müzik İcra Edilen Yerlerin Meslek Birliğinden İzin Zorunluluğu 13543

Yazan
banner

FSEK m. 41/1’e göre; “Girişi Ücretli veya Ücretsiz Umuma Açık Mahaller Eser İcra Fonogram Yapım ve Yayınların Kullanım ve/veya İletimine İlişkin 52. Maddeye Uygun Sözleşme Yaparak Hak Sahiplerinden veya Üyesi Oldukları Meslek Birliklerinden İzin Alır ve Sözleşmelerde Yazılı Malî Hak Ödemelerini Bu Madde Hükümlerine Göre Yaparlar”. Bunun anlamı; girişi ücretli veya ücretsiz umuma açık mahallerde bir eserin umuma iletimi için izin alınması gerekir.


YARGITAY 7. CEZA DAİRESİ E. 2021/13543 K. 2021/9684 T. 13.9.2021

FSEK m. 24.  uyarınca bir eserin doğrudan veya dolaylı olarak temsil edilmesi ve temsil edilen bu eserin başka bir yere nakledilmesi hakkı eser sahibine aittir. Yine anılan Kanun’un 42. maddesi uyarınca kurulmuş bulunan meslek birlikleri de, hak sahiplerinin mali haklarını devralarak, üyelerinin ortak çıkarlarını korumak ve bu Kanun ile tanınmış hakların idaresini ve takibini, alınacak ücretlerin tahsilini ve hak sahiplerine dağıtımını sağlayacaklardır. Meslek birliklerinin, müzik eserinin ticari işletmede canlı olarak icra edilmesi durumunda FSEK m. 42/A  fıkra  8 uyarınca hak sahipleri tarafından doğrudan temsil hususunu da içerir şekilde yetki belgesi ile açıkça yetkilendirilmiş olmaları koşuluyla hak sahipleri adına takip yetkilerinin bulunduğu kabul edilecektir.

FSEK’in  “Umuma açık mahallerde eser, icra, fonogram, yapım ve yayınların kullanılması ve/veya iletilmesine ilişkin esaslar” başlıklı 03/03/2004 tarih ve 5101 Sayılı Kanun’un 11. maddesiyle değişik 41. maddesinin 1. fıkrasında yer alan “Girişi ücretli veya ücretsiz umuma açık mahaller; eser, icra, fonogram, yapım ve yayınların kullanım ve/veya iletimine ilişkin 52. maddeye uygun sözleşme yaparak hak sahiplerinden veya üyesi oldukları meslek birliklerinden izin alır ve sözleşmelerde yazılı malî hak ödemelerini bu madde hükümlerine göre yaparlar.” şeklindeki düzenlemeye göre girişi ücretli veya ücretsiz umuma açık mahallerde bir eserin umuma iletimi için eser sahiplerinden veya bunların temsilcisi meslek birliklerinden aynı Kanun’un 52. maddesine uygun şekilde yapılacak sözleşme ile izin alınması zorunluluğu düzenlenmiştir.

Yukarıda belirtilen hükümler uyarınca, ticari işletmede canlı müzik icrası halinde; normal şartlarda iş yeri sahibi ile ücret karşılığı profesyonel olarak canlı müzik icra eden arasında sözleşme yapılacağı, bu sözleşme kapsamında icracının ticari işletmede canlı olarak icra edeceği temsil karşılığında ticari işletmeden ücret alacağı, icrası sırasında söyleyeceği müzik eserlerini kendisinin belirlediği ve canlı performansı sırasında dinleyiciler tarafından icrası istenen müzik eserlerinden hangisini söyleyeceğine karar verdiği hallerde ticari işletme sorumlularının canlı müzik icracısının repertuarını belirleme ve müdahale imkanları bulunmayacaktır. Kaldı ki, canlı müzik icrasını ticari ( profesyonel ) olarak gerçekleştiren kişinin, hangi eserin 5846 Sayılı Kanun kapsamında telif hakkına tabi olduğunu ve bu müzik eserini ticari işletmede canlı olarak icra etme hususunda hak sahibi veya ilgili meslek sahibinden izin alınması zorunluluğunu bilmesi gerektiği de açıktır.

Kişilerin cezai yönden sorumlu tutulmaları için 5237 Sayılı TCK’nın 21. maddesinde düzenlenen ve “bilme ve isteme” olarak tanımlayabileceğimiz kastının olması gerekmektedir. Kastın oluşabilmesi için kişi, gerçekleştireceği eylemin bütün bileşenlerini bilmeli ve sonucunu istemelidir. Bu unsurun olmaması ceza hukuku açısından kasıtlı suçlar yönünden cezalandıramama sonucunu doğurmaktadır.


müzik telif müzik telif müzik fsek müzik fsek müzik mesam izin müzik mesam izin  müzik telif mesam müzik telif mesam müzik yayını ceza müzik yayını ceza müzik ceza avukat müzik ceza avukat müzik ceza ankara avukat müzik ceza ankara avukat  fsek dava fsek dava fsek ankara dava fsek ankara dava


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz