İngiltere sonunda AB’ye veda etti, ancak İngiltere merkezli haklar EUTM ile ilgili uyuÅŸmazlıklarda karar vermede daha ne zamana kadar önemini koruyacak?
Bu husus, Genel Mahkeme’nin iki kararında gündeme geldi; 6 Ekim 2021’de karara baÄŸlanan Basmati davası T-342/20 ve 16 Mart 2022’de karara baÄŸlanan APE TEES davası T-281/21.
Her iki dava da -Brexit nedeniyle artık EUTM’lere karşı dikkate alınamayacak olan önceki BirleÅŸik Krallık’taki öncelik haklarına dayanan itiraz davalarıyla ilgilidir. Her iki durumda da geçiÅŸ süresi yargılama sürecinde sona ermiÅŸtir. Her iki durumda da EUIPO itirazın reddi gerektiÄŸi görüşündedir. Zira itiraza dayanak önceki hak, yargılamadaki son karar sırasında daha önceki bir AB hakkı olmalıdır. Aksi takdirde, marka baÅŸvurusunun tescili herhangi bir geçerli temel olmadan reddedilmiÅŸ olur. Her iki durumda da, GC tam tersini düşündü. Daha yakın tarihli APE TEES davasında, GC, EUTM itiraz iÅŸlemlerinde daha önceki bir hakkın varlığını ve geçerliliÄŸini deÄŸerlendirmek için, tek önemli olanın marka baÅŸvurusu sırasındaki durum olduÄŸunu belirtti.
Basmati’de, EUIPO, geçiÅŸ döneminin sonunda (31 Aralık 2020’de), 2017/1001 sayılı Tüzük’te “Üye Devletler”e ve “Üye Devletlerin hukuku”na yapılan atıfta bulunulduÄŸunu ve bunun artık BirleÅŸik Krallık’ı kapsamadığını ve ikinci olarak da itiraz sahibi tarafından dayanılan hak artık bir “önceki hak” olmadığı, üçüncü olarak da baÅŸvuru konusu AB markasının BirleÅŸik Krallık’ta artık korunmayacak olması itibarıyla markalar arasında bir çatışma olmayacağı, öne sürüldü.
Sonuç olarak; Basmati’de ve büyük olasılıkla APE TEES’te de son söz ABAD’ındır. ABAD daha genel olarak, bu iki dosyada bir hakkın geçerliliÄŸini deÄŸerlendirmek için uygun zamanın ne olduÄŸunu irdeleyecek, deÄŸerlendirecek ve ortaya koyacaktır.
Türk Marka Hukuku’ndaki uygulama genel olarak kurum ve mahkeme YİDK kararı verildiÄŸi andaki durumu esas almaktadır. YİDK kararı verildiÄŸi anda geçerli bir hak varsa bu durumda sonradan bu hakkın ortadan kalkması ancak YİDK kararı ile birlikte hükümsüzlük davası açılırsa hükümsüzlük davasının reddi nedeni olabilir.
TPMK YİDK KARARI İPTALİ ve ADİL YARGILANMA
YİDK Kararı İptali Davalarında Taraflar
Marka YİDK Kararı İptali Davalarında Hükümsüzlük Talebi
Başvuru Aşamasındaki Marka için Hükümsüzlük Davası