Eyl 28, 2022
147 Görüntüleme

Marka Hukukunda Estetik Fonksiyonellik Kavramı

Yazan

Şekil markalarına itiraz ederken şeklin ilgili piyasalarda bulunan şekillerden farklı olmadığının veya basit bir versiyonu olduğunun ortaya konulması gerekir.

banner

14 Temmuz 2021’de AB Genel Mahkemesi Temyiz Kurulu’nun(BOA) aksi yöndeki kararını iptal ederek Rougue de Guarlian ruj ÅŸeklinin marka olarak tescilinin önünü açmıştı(T-488/20). Bu kararında mahkeme; kolayca hafızada kalabilecek ve de müşteride süpriz etkisi yaratacak ruj ÅŸeklinin sektördeki adet ve alışkanlıklardan kayda deÄŸer ÅŸekilde farklılaÅŸtığını belirtmiÅŸtir.

Åžekil markalarının tesciline AB Marka Tüzüğü’nün(EUTR) fonksiyonel özelliklerin marka olarak tescilini yasaklayan 7(1) (e) maddesi(SMK m. 5/e) engel teÅŸkil etmektedir.

Estetik fonksiyonellik olarak adlandırılan ve ABD marka hukukundan AB Marka hukukuna alınan bu kavram AB’de çok daha kısıtlı uygulanmaktadır. Bu kavramın temelinde marka hakkının piyasada tekelci bir duruma yol açmasının önüne geçilmesi düşüncesi yatmaktadır.

Markanın kapsamını kısıtlayan “estetik fonksiyonellik” kavramından kaynaklanan; meÅŸhur mantar tabanlı Birkenstock terliklerinin tabanındaki plastik malzemenin ÅŸeklinin marka olarak tescilinin reddi(C‑26/17)  veya ikonik Loois Vouitton çantalarının kara kare ÅŸeklinin marka olarak tescilinin reddi(T-105/19)-gibi dikkat çekici kararlar vardır.

Bu kararlar da göstermektedir ki şekil markalarına itiraz ederken şeklin ilgili piyasalarda bulunan şekillerden farklı olmadığının veya basit bir versiyonu olduğunun ortaya konulması gerekir.

Ayrıca potansiyel müşterilerin ilgili malı ararken tescil edilmek istenen şekilde aramaları nedeniyle şeklin mala asli değerini veren bir şekil olduğunun ortaya konulması gerekir. Bir başka değişle ilgili ürün başka şekilde yapılabilirse de başka şekilde yapılması durumunda müşterilerin tercihlerinin önemli ölçüde olumsuz etkileneyeceğinin ortaya konulması gerekir.


Marka Tescilinde Mutlak ve Nisbi Ret DeÄŸerlendirmesi

SMK Madde 5; Mutlak Tescil Engelleri

Marka Tescilinde Mutlak Ret Nedenleri

Mutlak Tescil Engelleri Kapsamında Hükümsüzlükte 5 Yıllık Süre 11284

 


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz