Mar 22, 2023
129 Görüntüleme

Markanın Şeklinin Taklidi Marka İhlali 4387

Yazan
banner

Davacının markasının tescil belgesinde taklide esas olan taban şekli ve deseni de tescil edilmiş olmakla bu şeklin ve desenin de hukuken korunmaya değer bir marka işareti kazanmış olduğu gözetilerek, davalı eyleminin markaya tecavüz ve  haksız rekabet oluşturduğunun hüküm altına alınması gerekir.


YARGITAY 11. HUKUK DAÄ°RESÄ° E. 2000/4387 K. 2000/6071 T. 27.6.2000

Dava, davacıya ait lastik ayakkabının tescilli marka kapsamındaki taban şekli ve deseninin davalının ürettiği .ürünlerde taklit edilerek kullanıldığı iddiasına dayalı olarak açılan markaya tecavüz ve haksız rekabetin tesbiti ve önlenmesi istemine ilişkindir.

Mahkemece aynı taraflar arasındaki karşılıklı davalarla ilgili olarak açılmış bulunan ve kesinleşen Afyon 2.Asliye Hukuk Mahkemesinin 1994/408 1997/40 sayılı kararına dayanılarak davalının tecavüz ve taklidinin söz konusu olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

Her şeyden önce, redde dayanak kılınan kesinleşmiş ilamda sadece markaların iltibas oluşturmadığı karara bağlanmış olup, bu davaya konu edilen mamul desen ve şekilleri konusunda bir hüküm kurulmuş değildir. Bu nedenle anılan karar uyuşmazlık konusu olgular bakımından kesin delil değeri taşımamaktadır.

Davacının davadan önce yaptırdığı delil tespit işlemi sonrası uzman bilirkişilerce düzenlenen 30.11.1998 tarihli raporda davalıların ürettiği lastik ayakkabıların taban deseninin davacıya ait olanın aynen taklidi niteliği taşıdığı inandırıcı biçimde saptanmış bulunmaktadır.

556 sayılı KHK m. 5.  çerçevesinde, davacının markasının tescil belgesinde taklide esas olan taban şekli ve deseni de tescil edilmiştir. Bu şekil ve desenin de hukuken korunmaya değer bir marka işareti kazanmış olduğu gözetilerek davalı eyleminin markaya tecavüz ve TTK m.  57/5 anlamında haksız rekabet oluşturduğunun hüküm altına alınması gerekirken, yazılı gerekçelerle davanın reddi isabetli görülmemiş, kararın bozulması icap etmiştir.


https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/270565

https://acikerisim.aku.edu.tr/xmlui/handle/11630/9931


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz